Regionkontoret til Fiskeridirektoratet i Ålesund kan bli plassert i Trondheim. Etter avtale med Fiskeridirektøren, offentliggjør Fiskeridirektoratet region Møre og Romsdal her deler av sin høringsuttalelse til den pågående prosessen. Les også: Mye kan være bestemt før utgangen av februar.

– Møre og Romsdal har lange tradisjoner innenfor fiskeri og havbruk, sier konstituert regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Kristin Skarbøvik, til Smp.no.

«Fiskeri- og havbruksnæringen er en av de største bidragsyterne til at Møre og Romsdal fylke er et av landets største eksportfylker med Ålesund som Norges fiskerihovedstad og landets ledende eksporthavn for fisk. Fylket er det desidert største sjømatfylket i landet, og står for cirka 25 prosent av norsk fiskeeksport. Fylket har 22 prosent av alle heltidsfiskere i landet, flest fartøy i landet over 28 meter, har den største bruttotonnasjen for fartøy nasjonalt og tar imot rundt 25 prosent av all landet fangst i Norge. Møre og Romsdal fylke og Hordaland fylke er de som innehar desidert flest fiskerikonsesjoner i landet. Generelt har flåte og industri større bredde enn i noe annet fylke. Møre og Romsdal har en komplett fiskeriklynge og en havbruksklynge som ligger på topp nasjonalt i videreforedlingsprosent, og store biomarine- og maritime klynger.

På en rekke områder ligger Møre og Romsdal i front ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt. Spesielt på utviklingen innen biomarin sektor, Omega-3 oljer, marin ingrediensindustri og klippfisk.

Både havbruk og tradisjonell fiskerinæring har utviklet sterke næringskjeder som sikrer et tett samspill mellom næring, forvaltning og forskningsmiljø. Disse næringene har også tradisjoner for aktivt bruk av forskningsbasert kunnskap.

Møre og Romsdal fylke har altså en sentrale posisjon innenfor både marin og maritim kompetanse. Ålesund med omland er sentrum for dette. Det medvirker til at det er betydelig kompetanse i nærområdet med tanke på kunnskap og rekrutteringsgrunnlag, og et svært aktivt fiskeri- og havbruksmiljø som bidrar til interessante oppgaver, innovasjon og næringsutvikling.

På denne bakgrunn, det eksisterende marine og maritime miljøet, personalmessig størrelse på dagens regionkontor, rekrutteringsgrunnlaget, kompleksiteten og omfanget i arbeidsoppgavene og den kompetansen som allerede er til stede i regionen, fremstår Ålesund samlet sett å være det mest naturlige valget som regionkontor.»