Sunnmøre tingrett vil i dag og i morgen prøve grensene for ny fiskesalgslov. Fjordlaks i Ålesund er trukket for retten etter at deres fiskebruk i Finnmark, Tufjordbruket, har utfordra den nye fiskesalgsloven.

– Fiskerne kommer inn med mye fisk, og de ønsker å få levere fisken rund. Vi har inngått kontrakt med hver enkelt fisker om å fakturere for sløying i etterkant, sa Fjordlaks-sjef Anders Pedersen til Sunnmørsposten da Fjordlaks ble meldt til politiet i mai i fjor.

Utgiftene til sløying kommer ikke fram på sluttseddelen, i stedet sender fiskebruket ut i etterkant en regning på 60 øre kiloet.

Dette mener Norges Råfisklag er å bryte reglene om minstepriser. Fjordlaks på sin side mener det er ei privatrettslig sak.

Omregnet vekt

Fullt så enkelt mener ikke Råfisklaget at det er. Flere ganger skal ha båter ha levert fisk som er blitt veid i rund tilstand ved Tufjordbruket, for senere å bli regnet om til sløyd vekt. Det som står på sluttseddelen er ikke et resultat av vektlesingen, men en omregning fra rund vekt til sløyd vekt. Aktor er politiadvokat Thomas Darell i Vestfinnmark politidistrikt.

– Dette er ei prinsipiell sak som vi ser fram til å få belyst, sier Anders Pedersen til Sunnmørsposten.

Charles Ingebrigtsen i Råfisklaget sier at han er innkalt som vitne, og at han derfor avstår fra å kommentere saka offentlig på forhånd.

Seks millioner

Tufjordbruket.

Grunnlaget for siktelsen er at Tufjordbruket AS i løpet av vinteren 2014 har utstedt 377 fakturaer for sløyeutgifter. Totalt utgjør dette i overkant av seks millioner kroner.

Sløyingen har funnet sted etter av innveiingen og seddelføringen har skjedd. For overtredelsen ble Tufjordbruket AS ilagt en bot på 250.000 kroner. Denne boten har Fjordlaks ikke godtatt.

Les flere fiskerinyheter på Smp.no

Vil for retten

Til Sunnmørsposten sier Fjordlaks-sjef Anders Pedersen at de gjerne vil prøve saka for retten.

Fjordlaks sin advokat Halfdan Mellbye fra advokatfirmaet Steenstrup Stordrange har forklart hvorfor han mener Råfisklagets regler ikke er brutt.

– Fiskesalgslagsloven skal regulere førstehåndsomsetningen. Vi mener førstehåndsomsetningen er det som skjer på kaia fram til sluttseddel skrives. På sluttseddelen står det at fisken er solgt rund, og fiskerne får betalt for levert rund fisk.

– Hva som skjer etterpå er ei sak mellom fiskekjøper og fisker, og er ikke et forhold som salgslaget kan gi regler om. Her har fisker og kjøper avtalefrihet, mener Fjordlaks sin advokat.

– Som en grensetvist

Fjordlaks forstår samtidig at det kan bli uenighet og tvist av sånt. Overfor Sunnmørsposten sammenligner Anders Pedersen det med to naboer som er uenig om hvor grensen går.

Advokat Halfdan Mellbye sier at den nye fiskesalgslagsloven og den tidligere råfiskloven omtrent aldri har vært oppe i retten.

– Hva som defineres som førstehåndsomsetning er det ingen rettspraksis på i det hele tatt, ifølge Mellbye.

Gjør som nesten 22.000 andre, følg Smp.no på Facebook