<strong>Brødrene Sperre:</strong> To brødre og en søster som sjef. Kjetil Sperre (t.v.). Arne Sperre i midten, og administrerende direktør Inger Marie Sperre på kaia på Ellingsøy. Arkivfoto: Staale Wattø

Brødrene Sperre: To brødre og en søster som sjef. Kjetil Sperre (t.v.). Arne Sperre i midten, og administrerende direktør Inger Marie Sperre på kaia på Ellingsøy. Arkivfoto: Staale Wattø

Klippfisksmell

Prisfallet på torsk og sei ødela fjoråret for Brødrene Sperre AS på Ellingsøy.

I fjor sommer og høst sank kvitfiskprisene som en stein.Klippfiskprodusentene ble hardt rammet.

– Skal du drive stort innen klippfisk kommer du ikke utenom at du må ha stort varelager. Når prisene da faller kan det bli blodrødt, sier Inger Marie Sperre, som er administrerende direktør for Brødrene Sperre AS på Ellingsøy.

I tillegg til klippfiskproduksjon driver selskapet mottak av pelagisk fisk. Heller ikke her ble det mye å juble for.

– Makrellsesongen gikk greit i fjor, men omsetningen av sild byr på store utfordringer, sier Inger Marie Sperre.

Nesten null

Driftsresultatet til selskapet ble så vidt over null i 2012. Årsresultatet ble reddet av finansposter og ble 12,3 millioner kroner.

– Det er vi ikke fornøyde med. Det har vært et av de dårligste årene noen gang for selskapet. Vi må ha lønnsomhet å være i stand til å investere. Har du ikke penger til å investere, så går det bakover, sier hun.

– Hvordan ser det ut i år?

– Prisene på klippfisk har stabilisert seg, men prisfallet fortsatte lenger inn i 2013 enn vi håpet på. Og med silda har det ikke startet særlig bra, sier Inger Marie Sperre.

– Nå høres du pessimistisk ut.

– Det ønsker jeg ikke å være. Jeg tror det er gode muligheter framover ikke minst for torsk. Den billige fisken har gitt oss nye markeder og nye konsumenter, som det nå gjelder å dra fordeler av. Men vi trenger lønnsomhet for fiskerinæringen, understreker hun.

Frossen suksess

Og hun kan glede seg over at det i alle fall har vært en salgssuksess. Brødrene Sperres produkt med sjøfrosne fileter – HAV- vinner terreng i norske butikker, og har fått hylleplass hos Rema 1000.

– Dette er eksempel på at stadig flere spiser torsk - som er verdens beste fisk, sier hun.

Med en årsomsetning på godt over en milliard kroner er Brødrene Sperre en av de store aktørene i fiskeribransjen. Rett før jul i fjor kjøpte selskapet 50,1 prosent av den pelagiske bedriften Vikomar. Året før kjøpte de klippfiskbedriften Oskar Hoff AS. Lokalene på Ellingsøy er renovert, og ny produksjon ble startet i fjor vinter.

Siste nyheter

Kongelig åpning av fiskerimesse

Nor-Fishing i gang med tung deltakelse fra Møre og Romsdal - og dronning Sonja som midtpunkt.

- Silde-leveranse til Færøyene er pikant

- Vi er fornøyd med at det ikke er aktuelt å innføre landingsforbud for norske fartøy på Færøyane og Island, sier styreleder i Fiskebåt, Tore Roaldsnes, etter møtet i dag i Nærings-og fiskeridepartementet.

Sjømatnæringen ber om hjelp fra regjeringen

Oslo (NTB-Per Christensen): Norske sjømatprodusenter ber om hjelp fra staten for å motvirke følgene av det russiske importforbudet. FHL ønsker blant annet bedre vilkår for eksport til EU.

Stor nedgang etter Putin-forbud

Marine Harvest er blant aksjene som dropper mest på Oslo Børs.

Valuta og klippfisk svekket resultatet

Til tross for betydelig lavere driftsinntekter i 2013 enn året før, bedret Aalesund Enterprises driftsresultatet i fjor. Men eierne er ikke fornøyd med resultatet.

Hareid-drapet er snart ferdig etterforsket

Politiet kan snart sette punktum for etterforskningen av parteringsdrapet i Hareid.

Listhaug vil gå nye runder med dagligvarekjedene

Etter møtet med leverandørindustrien retter landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) på nytt blikket mot dagligvarebransjen.

Rådene for en trygg konsertopplevelse

Her er politiets tips for deg som skal på Jugendfest i helga.

Brudd på brudd i skjenkekontroll

Langt fra godkjent for Back In The Fields Rock Festival etter kontroller.

Større skred i Tresfjord

Skal være mellom 50-100 meter bredt, ifølge politiet.