<strong>Brødrene Sperre:</strong> To brødre og en søster som sjef. Kjetil Sperre (t.v.). Arne Sperre i midten, og administrerende direktør Inger Marie Sperre på kaia på Ellingsøy. Arkivfoto: Staale Wattø

Brødrene Sperre: To brødre og en søster som sjef. Kjetil Sperre (t.v.). Arne Sperre i midten, og administrerende direktør Inger Marie Sperre på kaia på Ellingsøy. Arkivfoto: Staale Wattø

Klippfisksmell

Prisfallet på torsk og sei ødela fjoråret for Brødrene Sperre AS på Ellingsøy.

I fjor sommer og høst sank kvitfiskprisene som en stein.Klippfiskprodusentene ble hardt rammet.

– Skal du drive stort innen klippfisk kommer du ikke utenom at du må ha stort varelager. Når prisene da faller kan det bli blodrødt, sier Inger Marie Sperre, som er administrerende direktør for Brødrene Sperre AS på Ellingsøy.

I tillegg til klippfiskproduksjon driver selskapet mottak av pelagisk fisk. Heller ikke her ble det mye å juble for.

– Makrellsesongen gikk greit i fjor, men omsetningen av sild byr på store utfordringer, sier Inger Marie Sperre.

Nesten null

Driftsresultatet til selskapet ble så vidt over null i 2012. Årsresultatet ble reddet av finansposter og ble 12,3 millioner kroner.

– Det er vi ikke fornøyde med. Det har vært et av de dårligste årene noen gang for selskapet. Vi må ha lønnsomhet å være i stand til å investere. Har du ikke penger til å investere, så går det bakover, sier hun.

– Hvordan ser det ut i år?

– Prisene på klippfisk har stabilisert seg, men prisfallet fortsatte lenger inn i 2013 enn vi håpet på. Og med silda har det ikke startet særlig bra, sier Inger Marie Sperre.

– Nå høres du pessimistisk ut.

– Det ønsker jeg ikke å være. Jeg tror det er gode muligheter framover ikke minst for torsk. Den billige fisken har gitt oss nye markeder og nye konsumenter, som det nå gjelder å dra fordeler av. Men vi trenger lønnsomhet for fiskerinæringen, understreker hun.

Frossen suksess

Og hun kan glede seg over at det i alle fall har vært en salgssuksess. Brødrene Sperres produkt med sjøfrosne fileter – HAV- vinner terreng i norske butikker, og har fått hylleplass hos Rema 1000.

– Dette er eksempel på at stadig flere spiser torsk - som er verdens beste fisk, sier hun.

Med en årsomsetning på godt over en milliard kroner er Brødrene Sperre en av de store aktørene i fiskeribransjen. Rett før jul i fjor kjøpte selskapet 50,1 prosent av den pelagiske bedriften Vikomar. Året før kjøpte de klippfiskbedriften Oskar Hoff AS. Lokalene på Ellingsøy er renovert, og ny produksjon ble startet i fjor vinter.

Siste nyheter

Ber Sp verte meir endringsvillig

Stortingsrepresentant Helge Orten (H) skuldar Senterpartiet for faktafeil i debatten om strukturering av ringnot.

Sjøfolk dør i arbeidsulykker som kunne vært unngått

Oslo (NTB): Flere sjøfolk dør i arbeidsulykker om bord i båter enn i skipsforlis. 129 personer har mistet livet i arbeidsulykker om bord i norske skip de siste ti årene.

Rekordfangst av torsk

Frysetråleren Atlantic Viking klapper til kai i Ålesund over helga med 1030 tonn sløyd og kappa torsk fra Barentshavet. Det er rekord for rederiet, og skipet er fullastet.

Hastemøte om uvørent makrellfiske

Makrellen er svært lett tilgjengeleg for havfiskeflåten.

Kystvakta ber makrellbåtar samarbeide om store fangstar

Det er svært godt fiskeri i kveld, stadfester Leinebjørn fredag kveld.

Bli med heim til supertalentet

Han er kalla tidenes norske friidrettstalent, men no har Karsten Warholm teke ein etterlengta ferie.

Tv-serie om døden i beste sendetid

Filmskaper Eivind Tolås fra Brattvåg har besøkt døden i 25 land.

Kritikk for flere telekollapser

– Ålesund var helt klart en krise, sier Telenor om teleskandalen i vår.