Fem av de ni lærlingene på bedriften skal opp til fagprøven i vår.

Beskjeden fra bedriften er tindrende klar – her trengs folk.

Sunnmørsposten var fredag med på en samling for lærlingene og hele støtteapparatet.Ungdommene som vil bli skipsbyggere er Jørgen Hildre, Kjetil Fiskergaard, Thorstein Lauvås, Kristian Landgren, Lars Veddeng, Ørjan Drabløs og Andreas Skaar.

Les også: 200 manglet lærlingplass i fjor - i år kan det blir flere

Jakob Rye Torben og Erling Magerholm jobbet natt og gikk glipp av både møtet og innkjøpt pizza.

Nybygg og vedlikehold

Opplæringen på Fiskerstrand er mer variert enn på mange andre arbeidsplasser. Verftet bygger nytt, men har også mye ombygging, reparasjoner og vedlikehold. For en lærling er det nyttig å finne løsninger i samarbeid med folk med lang erfaring.

Puslespill: Ferjer, fiskebåter og andre fartøyer ligger på kryss og tvers langs kaiene på Fiskerstrand Verft. Noen dager er det litt av en jobb å finne plass alle. Foto: Pål-André Måseidvåg / Fiskerstrand Verft

Fagområdene er alt fra platearbeider til industrirørlegger og industrimekaniker.

– Vi er et av de siste kombinasjonsverftene, med nytt og gammelt om hverandre, og det skal vi fortsette med, forsikrer konsernsjef Rolf Fiskerstrand.

Grunnleggende fagkunnskap

Fredrik Klock fra Opplæringskontoret for Tekniske Fag Sunnmøre, mener det ikke er tilfeldig at Fiskerstrand har flere lærlinger enn mange andre.

– Det viser at bedriften har en klar strategi. Grunnleggende fagkunnskap er noe vi ikke kommer utenom, sammen med omstillingsevne og yrkesstolthet, sier Klock.

– Vi ser at det for tiden er press på mange arbeidsplasser. Folk mister jobben. Likevel er utdanning helt nødvendig. Om to-tre år kan situasjonen i arbeidslivet være en helt annen. Fagbrevet kan komme til nytte, sier han.

– Vi får nok roboter og automatisering, også i skipsindustrien. Men det er fortsatt fagarbeidere som må styre maskinene, sier Klock.

Fagbrevet er solid basis for å gå videre, mener Fiskerstrand

– De som har fagbrev i bunn, blir også de beste ingeniørene, sier han.

Nøkkelfolk

HR-sjef: Elise Gjermundrød på Fiskerstrand Verft er svært fornøyd med at regjeringen setter læreplasser som vilkår for offentlige innkjøp. – Vi trenger gode fagfolk, sier hun. Foto: Helge Gloppen

Rolf Fiskerstrand og HR-leder Elise Gjermundrød framhever bedriftens egne fagfolk, som følger opp lærlingene i hverdagen.

Geir Svendsven, Adam Stala, Karl Even Indrestrand og Ole Kristian Olsen, er alle fagansvarlige for opplæring på bedriften, ved siden av selve jobben.

– De er nøkkelpersoner på hele verftet. De må også være hobbypsykolog, rådgiver og pådriver, forteller HR-leder Gjermundrød.

Hun er særdeles fornøyd med meldingen om flere læreplasser fra Regjeringen fredag. Heretter blir lærlinger et vilkår for å vinne offentlige anbud.

– Bedriftene og det offentlige tar et felles samfunnsansvar. For konkrete prosjekter blir det et krav at også lærlingene skal jobbe på prosjektet, sier Gjermundrød.

I dag sliter ungdommene med å skaffe læreplass. Hvert eneste år er det 8000 som ikke får napp.

– Foreldrene ringer oss om læreplass. Med de nye kravene tror jeg det skal bli rift om plassene. Vi trenger gode fagarbeidere, sier HR-sjefen.

Håper også på ferjer

Rolf Fiskerstrand håper kravene til læreplasser også vil omfatte ferjebygging, fordi ferjene til sjuende og sist også finansieres av det offentlige.

Han ønsker ungdommene velkommen i bedriften.

– Alternativet vårt er å hente folk fra utlandet, men det blir dyrere. Grunnen er blant annet allmenngjøringen av lønns- og arbeidsvilkårene, sier han.

Fiskerstrand Verft har fullt opp å gjøre. Ferjer, fiskebåter og andre fartøyer ligger på kryss og tvers langs kaiene, opp til to og tre i bredden.

– Men ikke skriv at vi har fullt, for her er alltid plass til flere, sier Fiskerstrand.

Følg Sunnmørsposten jobb og næringsliv på Facebook!