Planen var å ankomme danskehytta lille julaften, bli der gjennom julekvelden og returnere til bebyggelsen enten 1. 2. eller 3. juledag.

Det forteller mannen i en tekstmelding til smp.no natt til søndag. Det var Gudbrandsdølen Dagningen som først skrev om de værfaste.

Natt til onsdag ble det turglade paret overrasket av dårlig vær og måtte grave seg ned og overnatte i en snøhule. Da hadde de gått i djup snø i 15 timer med dårlig sikt og sterk vind.

– Snøhytta var 827 meter fra Danskehytta, men det visste vi ikke på det tidspunktet, forteller mannen.

De forlot snøhytta grunnet snøskredfare og så seg nødt til å legge igjen alt av utstyr.

– Vi tok bare med oss nødutstyr som sovepose, liggeunderlag, spade, tørre klær, batterier, hodelykter, kart, kompass og noe mer.

Den siste turen til ei sikringsbu ved Danskehytta var unnagjort på halvannen time, og lørdag fikk de hentet ut pulken i og hatt en etterlengtet julefeiring. Oppi der var nemlig alt av mat.

Søsteren varslet

Danskehytta tilhører Ålesund og Sunnmøre Turistforening (ÅST). Den ligger på 1,440 meters høyde.

– Det var søsteren til en av skiløperne som ringte politiet. Hun var blitt kontaktet av dem via telefon. De fortalte at de var i trøbbel, sier operasjonsleder Tom Roar Ellingsberg ved Gudbrandsdal politidistrikt.

NRK melder at det søndag er så mye vind i fjellet at det er bestemt at redningsaksjonen ikke settes i gang før mandag formiddag.

Kan bli værfaste i flere dager

En patrulje fra Røde Kors Redningskorps forsøkte 2. juledag å ta seg inn til det værfaste paret, men måtte avbryte. Snøscooterne ble stoppet av dyp snø.

Det er meldt om dårligere vær 3. juledag og paret kan derfor bli liggende værfast en stund til, forteller Ellingsberg.

De to lider ingen akutt nød, for det er både proviant, ved og lademuligheter på hytta, noe som bekreftes av paret overfor smp.no.

Tafjordfjella er et høyfjellsområde i Møre og Romsdal og Oppland.