Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen om regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser torsdag.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen om regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Tromsø 20170217.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte stortingsmeldingen om bærekraftige byer og sterke distrikt i Tromsø fredag.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Tromsø 20170217. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte stortingsmeldingen om bærekraftige byer og sterke distrikt i Tromsø fredag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Økt boligbygging og utflytting av arbeidsplasser skal redde distriktene

For å skape levende byer og distrikter i hele landet, øker regjeringen boligbyggingen i pressområder og vil fjerne hindre for næringsutvikling i distriktene. 

Regjeringens stortingsmelding om bærekraftige byer og sterke distrikter ble presentert av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i Tromsø fredag.

I meldingen fremmes en rekke tiltak regjeringen mener skal sikrevekstkraft, likeverdige levekår og bærekraftige regioner i hele landet. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) understreker at denne regjeringen tar et annet grep enn tidligere ved å se på by og land i sammenheng.

– Tradisjonelt har man laget en distriktsmelding der man ser på distriktspolitikken og en bymelding for byene. Jeg mener man må stå sammen. Vi er avhengig av samspillet mellom by og distrikt, sier Sanner til NTB.

Han argumenterer for at det ikke er en motsetning mellom byene og distriktene. Det er i distriktene ressursene som skal skape framtidas arbeidsplasser ligger. Og byene står ikke i veien for vekst i Distrikts-Norge.

Byvekstavtaler

I stortingsmeldingen legges det opp til å styrke utviklingen av knutepunkter og bærekraftige byer. Såkalte byvekstavtaler skal sikre samordning av arealbruk og investeringer i transportsystemene. Oslo, Akershus, Stavanger, Bergen og Trondheim har inngått slike avtaler. Nå står Tromsø, Kristiansand, Grenland, Buskerudbyen og Nedre Glomma-området for tur.

– I disse områdene må det bygges flere boliger. Her skal vi også satse mer i de bydelene som har de største utfordringene, sier Sanner.

Stortingsmeldingen imponerer ikke Senterpartiet som også understreker samspillet mellom by og land.

– Regjeringen er tydeligvis tilfreds med at de reformene som allerede er gjennomført, fører til større ulikheter mellom kommunene og til sentralisering av tjenestetilbud og bosetting. En opprettholder målsettinger om å bevare hovedtrekkene i bosetningsmønsteret, men legger til rette for en politikk som virker i motsatt retning, sier partietskommunal- og distriktspolitiske talsperson, Heidi Greni.

(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Vil produsere meir i Norge

Sykkylvs-bedrift flyttar arbeid heim

Dei er underleverandørar til møbelindustrien, og skal no gjere meir av arbeidet heime. Difor flyttar dei aktivitet frå Litauen til Sykkylven. Det betyr fleire arbeidsplassar i Norge.

Skiskyting

Det gror godt bak brødrene Bø

Oskar Guddal Breivik fører de sterke skiskyttertradisjoner videre i Markane IL.

Sindre Eid roar Hødd-supporterane trass Brattvåg-tap og Molde-slakt:

- Ikkje grunn til bekymring

Sindre Eid innser at Hødd har ein solid jobb å gjere før sesongstarten. Men han er overbevist om at Hødd då skal kjempe i toppen av 2. divisjon.