Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen om regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser torsdag.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen om regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Tromsø  20170217.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte stortingsmeldingen om bærekraftige byer og sterke distrikt i Tromsø fredag.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Tromsø 20170217. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte stortingsmeldingen om bærekraftige byer og sterke distrikt i Tromsø fredag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Økt boligbygging og utflytting av arbeidsplasser skal redde distriktene

For å skape levende byer og distrikter i hele landet, øker regjeringen boligbyggingen i pressområder og vil fjerne hindre for næringsutvikling i distriktene. 

Regjeringens stortingsmelding om bærekraftige byer og sterke distrikter ble presentert av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i Tromsø fredag.

I meldingen fremmes en rekke tiltak regjeringen mener skal sikrevekstkraft, likeverdige levekår og bærekraftige regioner i hele landet. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) understreker at denne regjeringen tar et annet grep enn tidligere ved å se på by og land i sammenheng.

– Tradisjonelt har man laget en distriktsmelding der man ser på distriktspolitikken og en bymelding for byene. Jeg mener man må stå sammen. Vi er avhengig av samspillet mellom by og distrikt, sier Sanner til NTB.

Han argumenterer for at det ikke er en motsetning mellom byene og distriktene. Det er i distriktene ressursene som skal skape framtidas arbeidsplasser ligger. Og byene står ikke i veien for vekst i Distrikts-Norge.

Byvekstavtaler

I stortingsmeldingen legges det opp til å styrke utviklingen av knutepunkter og bærekraftige byer. Såkalte byvekstavtaler skal sikre samordning av arealbruk og investeringer i transportsystemene. Oslo, Akershus, Stavanger, Bergen og Trondheim har inngått slike avtaler. Nå står Tromsø, Kristiansand, Grenland, Buskerudbyen og Nedre Glomma-området for tur.

– I disse områdene må det bygges flere boliger. Her skal vi også satse mer i de bydelene som har de største utfordringene, sier Sanner.

Stortingsmeldingen imponerer ikke Senterpartiet som også understreker samspillet mellom by og land.

– Regjeringen er tydeligvis tilfreds med at de reformene som allerede er gjennomført, fører til større ulikheter mellom kommunene og til sentralisering av tjenestetilbud og bosetting. En opprettholder målsettinger om å bevare hovedtrekkene i bosetningsmønsteret, men legger til rette for en politikk som virker i motsatt retning, sier partietskommunal- og distriktspolitiske talsperson, Heidi Greni.

(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Inviterer til åpent møte i bystyresalen mandag kveld

Alt du vil vite om bad og heis

Vil du vite mer om badeland, boligblokker og heis til Fjellstua? Da er bystyresalen stedet mandag kveld.

Vogntog har køyrd utfor vegen

Ein lastebil har køyrd utfor vegen i Hornindal, melder Vest politidistrikt på twitter.

Serierunden

Se høydepunktene fra Sarpsborg-Aalesund

VIDEO: AaFK-profilen ble utvist etter dette

Slik vurderes AaFK-spillerne etter nedturen i Sarpsborg

Bare én fikk 6-er

Se reaksjonene etter kampen

Se de første intervjuene med spillere og trenere etter kveldens kamp på Sarpsborg stadion.