Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

EU-motstanden svekket, men fortsatt sier to av tre nei

EU-motstanden er på sitt svakeste på fem år, viser en ny måling. Men det er langt fra noen krise i nei-leiren.

Nesten to av tre nordmenn – 65 prosent av de spurte i junimålingen til Nationen – tar et klart standpunkt mot EU-medlemskap, 24 prosent av de spurte sier ja. Tallene er henholdsvis det laveste og høyeste på fem år, ifølge avisa, som kan opplyse at i 2012 svarte "hele" 25,7 prosent av de spurte "ja" på spørsmålet om de er for norsk medlemskap i EU.

Nei-andelen var betydelig lavere for rundt ti år siden, da den var helt nede i 55 prosent. Da hadde nok finanskrisen og usikkerheten den skapte mye å si, tror valgforsker Bernt Aardal. I dag er det mest sannsynlig usikkerheten rundt Donald Trumps utenriks- og handelspolitikk og utfordringene EU-samarbeidet står overfor når Storbritannia er i ferd med å melde seg ut, som preger folks holdninger.

I alle partier – med unntak av Høyre – sier flere enn halvparten at de er motstandere av EU-medlemskap. Hele 87 prosent av Sp-velgerne som har svart på undersøkelsen, sier nei til EU. KrF og SV følger hakk i hæl med henholdsvis 83 prosent og 82 prosent nei.

Bare to partier har under 60 prosent nei. I Venstre sier 58 prosent av de spurte velgerne nei, og i Høyre 49 prosent. Høyre har høyest ja-andel, med 41 prosent.

(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Kleven i krise:

Kleven verft har 4 milliardar i gjeld

Fire milliardar kroner i gjeld og underskot på ein halv milliard to siste åra. Det er den dramatiske situasjonen for Kleven verft.

Positiv ordfører:

Tror Kleven får nye lokale eiere

– Jeg er ganske rolig i forhold til at jeg tror de finner en løsning for Kleven, sier Ulstein-ordfører Knut Erik Engh.

Trodde ikke at brannvesenet skulle komme så kjapt bare for en hund

Tirsdag ettermiddag var Ålesund brannvesen ute på et sjeldent oppdrag.

Her er «Polarstar» på veg heim att til Brandal

Den nyrestaurerte ishavsskuta Polarstar er på veg heim til Sunnmøre etter at skuta har gått frå kai i Polen.