Et 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet mandag 16. januar på Værnes. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Et 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet mandag 16. januar på Værnes. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Klassekampen: Amerikanske soldater i Norge er kommet for å bli

Regjeringen hevder de amerikanske soldatene på Værnes kun er der midlertidig, men ­dokumenter fra marinekorpset viser at USA legger planer flere år fram i tid.

Klassekampen har fått innsyn dokumentene ved å ta i bruk den amerikanske offentlighetsloven Freedom of Information Act.

I et dokument fra september 2016 skriver amerikanerne at de vil «etablere en vedvarende roterende tilstedeværelse på Værnes». En drøy måned senere bekreftet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at soldatene var på vei.

– Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, opplyste Søreide.

Men i dokumentet kommer det ifølge avisen fram at amerikanerne planlegger å bygge fire ulike bygg for vedlikehold og lagring av drivstoff på Værnes.

Amerikanerne vil også bygge en kaserne, et bygg for kommando- og kontrollsystemer, samt tre hangarer for henholdsvis kampflyene F-35, helikopteret MV-22 og transportflyet C-130. Disse byggene er lokalisert til et ukjent sted i Norge og skal settes opp i perioden fram mot 2021.

Likevel har regjeringen det siste året konsekvent avvist at de amerikanske soldatene utgjør et brudd på norsk basepolitikk, skriver Klassekampen.

(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

AaFK nærmer seg en løsning:

– Skal ha ny trener før nyttår

Siste jul i Volsdalstunet:

Historisk eiendom legges ut for salg

Kristtorn fra egen hage pynter tram og stue i Volsdalstunet. Etter å ha vært i familiens eie i flere hundre år pynter Mia og Ivar M. Voldsdal til sin siste jul i tunet. På nyåret legges den historiske eiendommen ut for salg.