Elev risikerer fengsel for eksamensjuks

Trondheim (NTB): For første gang kan en elev bli dømt til fengselsstraff for å la en kamerat stille til muntlig eksamen i stedet for seg selv.

Politiet og skolen mener det ikke var eleven selv som møtte opp til muntlig eksamen ved en videregående skole i Trondheim. Nå er eleven tiltalt for falsk forklaring overfor offentlig myndighet, skriver Adresseavisen.


Falsk forklaring har en strafferamme på inntil to års fengsel.


Juks og forsøk på juks under eksamen blir normalt straffet internt på de forskjellige skolene i landet. Men i dette tilfellet skal forsøket ha vært så grovt at man ikke så noen annen løsning enn å anmelde forholdet til politiet.


Fredag starter rettssaken mot mannen i 20-årene. Trolig er det en historisk tiltale, og Adresseavisen får opplyst at det ikke skal være rettspraksis fra Høyesterett i slike saker.


Lignende tilfeller av skriftlig eksamensjuks har vanligvis ført til tiltale for dokumentfalsk, som er blitt straffet med ubetinget fengsel i rundt 15 dager.


Elevens forsvarer, Arve Røli, sier at hans klient nekter straffskyld. Trolig vil både eksamensansvarlig og sensor bli innkalt som vitne i saken, ettersom hans klient hevder å være den samme personen som møtte til eksamen.


– Han mener dette er en ren misforståelse og kan ikke se å ha gjort noe ulovlig, sier advokaten. (©NTB)


Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

På overnattingstur ved Eltrane

Såg mystisk fenomen

Båt kjørte opp på skjær

En fritidsbåt har lørdag kveld kjørt opp på et skjær i Borgundfjorden.

1.000 opplevde fartsshow

Med kring tusen tilskodarar var det reine folkevandringa til dragrace-showet på Mosflata laurdag.

Trekker seg fra VM

Ro-VM starter søndag uten ålesunderen.

Damene tapte, karane vann

HERØYHALLEN: Herrelaget slo tilbake etter ein sløv første omgang og knuste Bergen Vest. Også damelaget tok tak etter pause, men dei heldt ikkje heilt inn.

Suksess med sjeldan sauerase

Sauepels-handlaren i Syvde

– Lidenskapen min for kombinasjonen pelssau og gjetarhund kjem aldri til å ta slutt, seier Atle Arnesen (63) i Syvde.