(Uke 37 – livsstil) Glade matpakker

Alle i nistelandet Norge har helt sikkert åpnet triste matpakker. Med noen enkle knep kan man få nisten til å smile opp fra matboksen.

Alle i nistelandet Norge har helt sikkert åpnet triste matpakker. Med noen enkle knep kan man få nisten til å smile opp fra matboksen.

– Som barn og ungdom syntes jeg det var kjipt og kjedelig med matpakke, innrømmer tobarnsmor og matpakkebokforfatter Susanne Kaluza.

Brødskive i stjerneform

Forslagene i «I boks» er spunnet rundt mulighetene som finnes med ulike kornslag, pålegg, frukter, grønnsaker, nøtter, frø, dipper og proteinrike matvarer.

Mer enn 3000 matpakker

Etter å ha regnet litt på det har Susanne Kaluza kommet fram til at et barn tar med seg om lag 225 matpakker i løpet av et barnehageår og noe mindre i løpet av et skoleår. Etter fem år i barnehage og ti år på skole skulle det bli minst 3000 matpakker.

(UNDERSAK 1) Fristende matpakker er bra

– Jeg tror mange barn får bedre matlyst hvis matpakken ser innbydende ut. Men maten må også være sunn og variert, sier helsesøster Torunn Digre Rørnes.

(UNDERSAK 2) Bento – fra Japan til Norge

Marianne Reinskou Granerud, som driver Matpakkebloggen.no, har antakelig litt av skylden/æren for at den japanske bentotrenden har funnet veien til Norge.

(UNDERSAK 3) Matpakker på internett

* Nettstedene www.tine.no, www.frukt.no, www.5omdagen.com, www.melk.no, www.matprat.no og www.brodogkorn.no har mange tips om sunne og kreative matpakker. Bruk «matpakke» eller «niste» som søkeord.

* Sjekk også ut mer om matpakker på disse nettsidene: www.matpakkebloggen.no, www.susannekaluza.no, www.butterfly-season.no, www.familiemat.no, www.hjertemat.com, http://blogg.matprat.no, www.annathered.com, www.laptoplunches.com, www.easylunchboxes.com og www.casabento.com.

(Bilde 1) MATPAKKEBOKFORFATTER: Susanne Kaluza (31) er journalist, blogger og tobarnsmor. Nå også forfatter. Barnas barnehagenister smører hun her, helst kvelden før. (FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

(Bilde 2) GLADE BARN: Variasjon og morsomme detaljer er ofte alt som skal til for å gjøre matboksen til en forlokkende forundringspakke for barna. Dette bildet er fra boka «I boks – den lille matpakkeboka». (FOTO: Agnete Brun/Forlaget Press)

(Bilde 3) 3000 MATPAKKER: Susanne Kaluza har regnet ut at hennes to barnehagebarn tar med seg minst 3000 matpakker hver fra første dag i barnehagen til siste dag i 10.-klassen. Noen av nistene smører nok barna selv etter hvert. Nå er Kaluza først og fremst opptatt av å gi barna matglede. (FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

(Bilde 4) MATPAKKETIPS: Matpakkeboka til Susanne Kaluza har mange tips om hva man kan fylle barnas matbokser med. Her har hun biter av tortillalefser fylt med Philadelphia smøreost og salami i den ene hånden, og majones, hvitost, skinke og fersk basilikum i den andre. En tannpirker holder lefsebitene sammen. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

(Bilde 5) KALD MAT: Nesten alt som kan spises kaldt, kan være med i matboksen. (FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

(Bilde 6) BENTOTRENDEN: Bentoboksene, som stammer fra japansk nistepakking, er blitt en trend. Mange rom, samt små bokser som det er plass til inni den store matboksen, kan fylles med det man måtte ønske av passende nistemat. (FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

(Bilde 7) MATPAKKEBOK: «I boks – den lille matpakkeboka» er skrevet av Susanne Kaluza. Bildene har Agnete Brun tatt. (FOTO: Agnete Brun/Forlaget Press)

(Bilde 8) HØSTENS TEMA: Også Siv Eide og Kjersti Brinch Lund har fordypet seg i matpakker denne høsten, og laget boka «Lunsjboks på 10 minutter». (FOTO: Cappelen Damm)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Myndighetene til kamp mot ulovlig laksefiske

Myndighetene har bestemt seg for å komme laksefiske med ulovlige garn til livs. Problemet er desidert størst i Nord-Norge.