Kamper sprer seg til nye områder i Den sentralafrikanske republikk

En ny og svært alvorlig krise har brutt ut i Den sentralafrikanske republikk tre år etter våpenhvilen, men verden overser den, ifølge Flyktninghjelpen.

I flere områder av det lille sentralafrikanske landet har det den siste tiden brutt ut nye kamper. Konflikten, som har vart i flere år, har drevet over én million mennesker på flukt i et land som har omtrent like mange innbyggere som Norge.

Bare siden april har over 100.000 mennesker flyktet fra sine hjem, skriver Flyktninghjelpen i en pressemelding mandag.

– Antall mennesker på flukt har økt til et nivå vi ikke har vært vitne til siden konflikten herjet som verst i 2014. Vi er nødt til å innse at Den sentralafrikanske republikk er på vei inn i en ny, forferdelig krise. Å lukke øynene for dette, vil ikke føre til at krisen forsvinner, men til at den får fortsette å eskalere, sier Eric Batonon, landdirektør for Flyktninghjelpen.

Giverland har så langt bidratt med mindre enn 30 prosent av de pengene som trengs for å møte befolkningens mest prekære behov for nødhjelp i 2017. Mangel på nødhjelp kan føre til en ytterligere opptrapping av konflikten, frykter Batonon.

Til helgen er det tre år siden de væpnede gruppene Seleka og anti-Balaka signerte en våpenhvile etter å ha kriget i halvannet år. Siden november i fjor har konflikten igjen forverret seg, ifølge Flyktninghjelpen. Så sent som i juni signerte 13 av 14 væpnede grupper en fredsavtale, men få timer senere ble flere titall mennesker drept i kamper øst i landet.


(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Volda i 9. etasje

– Da har vi nådd 9. etasje. Men det er mange etasjar til før vi har nådd toppen.

Politiloggen

Bråk i Volda

I Volda hadde politiet nok å gjere laurdag kveld og natt til søndag.

Forbrukerrådet mener søksmål mot DNB er viktig for alle pensjonssparere

Forbrukerrådet mener søksmål mot DNB er viktig for alle pensjonssparereID: 14447469NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve

Tvilen erstattet med optimisme hos AaFK-spillerne:

– Har merket stor forskjell i det siste