President Donald Trump og Melania Trump under et besøk på Puerto Rico i begynnelsen av oktober. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix

President Donald Trump og Melania Trump under et besøk på Puerto Rico i begynnelsen av oktober. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix

Trump truer med å kutte hjelp til orkanrammede Puerto Rico

Donald Trump antyder at hjelpearbeidet på orkanrammede Puerto Rico snart bør avsluttes. Ordføreren i øyas største by hevder Trump kan utløse et «folkemord».

På Twitter torsdag skrev Trump at statlige hjelpearbeidere og militæret ikke kan være på den karibiske øya i det uendelige.

– Elektrisiteten og infrastrukturen var en katastrofe før orkanene, skrev presidenten.

Meldingene ble lagt ut før Kongressen skulle stemme om en bevilgning til nødhjelpsinnsatsen for California, Texas, Florida og Puerto Rico.

Forslaget om å bevilge ytterligere 18,7 milliarder dollar til USAs fond for katastrofehjelp, ble vedtatt av Representantenes hus. I tillegg ble det vedtatt å bevilge 16 milliarder dollar til en statlig forsikringsordning for flomofre, og 557 millioner til brannslukking vest i USA.

Amerikansk territorium

Puerto Rico er amerikansk territorium, og de 3,4 millioner innbyggerne er amerikanske statsborgere. I september ble øya hardt rammet av orkanene Irma og Maria.

Myndighetene på øya har klaget over nødhjelpsinnsatsen til føderale myndigheter, noe som har fått Trump til å refse øya for manglende takknemlighet.

Mandag offentliggjorde Puerto Ricos guvernør, Ricky Rosselló, et brev til Trump på Twitter der han ber om ytterligere 4,6 milliarder dollar i hjelp. Han skriver at øya er takknemlig for det den har fått så langt, men at den fortsatt trenger mer.

– Gjør vondt verre

Ordføreren i Puerto Ricos hovedstad San Juan, Carmen Yulin Cruz, er ikke like forsiktig i sine uttalelser om Trumps hjelpeinnsats.

I et brev til en representant i Kongressen skriver hun at Trumps Twitter-meldinger, uttalelser og handlinger ser ut til å følge en lærebok om hvordan han kan gjøre vondt verre for ofrene.

Cruz ber verdenssamfunnet støtte folket på Puerto Rico og «stanse folkemordet som vil bli konsekvensen av mangelen på nødvendig handling» iverksatt av presidenten.

Etter at Trump torsdag antydet at den statlige hjelpeinnsatsen kan bli avsluttet, svarte Cruz på Twitter at presidentens uttalelser ikke passer seg for en øverstkommanderende for USAs væpnede styrker. De ser i stedet ut til å komme fra en «øverst-hatende», hevder ordføreren.(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Krisen i AaFK:

AaFK svarer på kritikken

– Er handlekraft det samme som å sparke treneren?

Daglig leder Geir S. Vik i AaFK stiller spørsmålet som reaksjon på sportsleder Helge Skuseths kommentar om situasjonen som Aalesunds FK har kommet i etter elleve kamper uten seier.

Kan det skje igjen?

Dette er overlevelsesgaven som reddet AaFK fra nedrykk i fjor

Høsten 2016 sikret AaFK seg 22 av 24 poeng på åtte strake kamper etter Arild Traa sin overlevelsesgave ”Kampen for å overleve” til fotballklubben i sitt hjerte, Aalesunds Fotballklubb. 

Debatt i Sunnmørsposten

Årim får kritikk for sortering av matavfall:

- Dette er direkte feil, svarer Årim

- Det er uheldig at «ekspertar» forsøker å etablere sanningar basert på feil faktagrunnlag, seier dagleg leiar Øystein Peder Solevåg i Årim i ein kronikk sendt til Sunnmørsposten.

Derfor innfører Årim sortering av matavfall

«Alt du sorterer blir til noko nytt»

No innfører Årim ny kjeldesorteringsløysing. Innbyggjarane i Giske er først ut. Hensikta er å utnytte ressursane i avfallet best mogleg.