Kurdiske sikkerhetsstyrker holder vakt utenfor et stemmelokale som ble brukt i forbindelse med den omstridte folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet fra Irak i september. Foto: AP / NTB scanpix.

Kurdiske sikkerhetsstyrker holder vakt utenfor et stemmelokale som ble brukt i forbindelse med den omstridte folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet fra Irak i september. Foto: AP / NTB scanpix.

Kurdisk kommandant har trukket styrkene sine ut av områder i Kirkuk

En kurdisk kommandant sier han har trukket styrkene sine ut av et område sørvest for byen Kirkuk nord i Irak.

Beskjeden kommer like etter at 6.000 kurdiske peshmerga-krigere ble utplassert i og ved byen, i beredskap mot en eventuell offensiv fra irakiske regjeringsstyrker og allierte paramilitære styrker.

Generalløytnant Wasta Rasul sa fredag at hans styrker hadde trukket seg ut av stillinger sørvest for Kirkuk, samtidig som en talsperson for den irakiske hæren sier stillingene nå er fylt av irakiske soldater.

Føderale irakiske styrker delte fredag bilder av seg selv foran en barriere påmalt det kurdiske flagget via sosiale medier. De sier bildene ble tatt «inne i Kirkuk», som både er navnet på byen og provinsen den ligger i.

Nyhetsbyrået AFP siterte tidligere fredag en ikke navngitt general på at regjeringsstyrkene hadde startet en offensiv mot kurdiskkontrollerte Kirkuk. Iraks statsminister Haider Al-Abadi hevder imidlertid at dette er «falske nyheter».

Kirkuk er en omstridt provins i Nord-Irak der det bor en rekke ulike folkegrupper, blant annet kurdere, turkmenere og arabiske sunnimuslimer.

Kurdiske styrker spilte en sentral rolle da IS ble drevet ut av Nord-Irak, og etter å ha rykket inn i den omstridte Kirkuk-provinsen har de ikke villet trekke seg ut igjen. Provinsen deltok også i den omstridte folkeavstemningen i de delvis selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak i september, som endte med et overveldende flertall for løsrivelse fra Irak.

(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Ansatte reagerer sterkt på forslag om kjøkkensentralisering

– Ingen har spurt oss om hva vi mener. Men jeg kan si at de ikke vil spare noe som helst på dette

De får vondt i magen bare ved tanken på at kjøkkenet kan bli flytta.

Vanntilførsel avsluttes på Veslemannen

På bakgrunn av reduserte bevegelser har NVE avsluttet vanntilførselen til Veslemannen.

Åknes/Tafjord førebur stor varslingstest 

Varslingssirener og meldingar til alle mobiltelefonar i Storfjord-området blir testa i ein stor varslingsprøve 31. oktober.