Kurdiske sikkerhetsstyrker holder vakt utenfor et stemmelokale som ble brukt i forbindelse med den omstridte folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet fra Irak i september. Foto: AP / NTB scanpix.

Kurdiske sikkerhetsstyrker holder vakt utenfor et stemmelokale som ble brukt i forbindelse med den omstridte folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet fra Irak i september. Foto: AP / NTB scanpix.

Kurdisk kommandant har trukket styrkene sine ut av områder i Kirkuk

En kurdisk kommandant sier han har trukket styrkene sine ut av et område sørvest for byen Kirkuk nord i Irak.

Beskjeden kommer like etter at 6.000 kurdiske peshmerga-krigere ble utplassert i og ved byen, i beredskap mot en eventuell offensiv fra irakiske regjeringsstyrker og allierte paramilitære styrker.

Generalløytnant Wasta Rasul sa fredag at hans styrker hadde trukket seg ut av stillinger sørvest for Kirkuk, samtidig som en talsperson for den irakiske hæren sier stillingene nå er fylt av irakiske soldater.

Føderale irakiske styrker delte fredag bilder av seg selv foran en barriere påmalt det kurdiske flagget via sosiale medier. De sier bildene ble tatt «inne i Kirkuk», som både er navnet på byen og provinsen den ligger i.

Nyhetsbyrået AFP siterte tidligere fredag en ikke navngitt general på at regjeringsstyrkene hadde startet en offensiv mot kurdiskkontrollerte Kirkuk. Iraks statsminister Haider Al-Abadi hevder imidlertid at dette er «falske nyheter».

Kirkuk er en omstridt provins i Nord-Irak der det bor en rekke ulike folkegrupper, blant annet kurdere, turkmenere og arabiske sunnimuslimer.

Kurdiske styrker spilte en sentral rolle da IS ble drevet ut av Nord-Irak, og etter å ha rykket inn i den omstridte Kirkuk-provinsen har de ikke villet trekke seg ut igjen. Provinsen deltok også i den omstridte folkeavstemningen i de delvis selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak i september, som endte med et overveldende flertall for løsrivelse fra Irak.

(©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Historisk eiendom legges ut for salg

Siste jul i Volsdalstunet

Kristtorn fra egen hage pynter tram og stue i Volsdalstunet. Etter å ha vært i familiens eie i flere hundre år pynter Mia og Ivar M. Voldsdal til sin siste jul i tunet. På nyåret legges den historiske eiendommen ut for salg.

Førjulstreff i Eikhagen på Aspøya

Julekos med historisk sus

De gamle trehusa i Eik-hagen var pynta til jul da Fortidsminneforeningen Sunnmøre og frivillige på Aspøya inviterte til førjulstreff andre året på rad.

Lysmansjett, bord og stol tok fyr

Hos en eldre kvinne i Ålesund fikk brannvesenet slokket et branntilløp søndag kveld.

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Billigare, tryggare og miljøvennleg: Sjøtransport har vist seg å vere ei god løysing for Ekornes.

Gullalder kan være over i oppdrett: – Bare bra, sier Hofseth

Gullalderen er over i oppdrett, mener laksegründer Anders Pedersen. I fjor sommer solgte han Fjordlaks for en milliard kroner. Siden da har prisene falt mye.

CIA hjalp Russland med å avverge angivelig IS-angrep

Russlands president Vladimir Putin har ringt Donald Trump for å takke ham for et tips fra CIA som kan ha avverget flere bombeangrep mot St. Petersburg.