– Nei, det går no en del is, da.

Gatekjøkkeninnehaver Frode Stuen retter på lua og taster seg inn på kassapparatet.

– Faktisk bikker vi tusen på de fineste dagene.

Trippel bemanning

Alle som har besøkt gatekjøkkenet Stuen på Skansekaia i Ålesund på en godværsdag, kan bevitne det Frode Stuen sier: Det går en del is. På det meste må det tradisjonsrike gatekjøkkenet bemanne iskøen med tre personer.

De har for lengst måttet lage en egen luke for is ved siden av burgerne og pølsene. Til tross for anleggsarbeidet som nå durer og går rett bak dem, har de ikke merket noen svikt i salget – snarere tvert imot.

Regionansvarlig Frode Haukaas i Hennig Olsen har nettopp gått gjennom tallene, og funnet at gatekjøkkenet Stuen er den største storhusholdnings-kunden hos isgiganten fram til april i år. I hele Norge, altså.

Storhusholdningene teller alle som driver med matservering i tillegg til is. Kiosker og bensinstasjoner hører til en annen kategori.

– På Sunnmøre har dere for øvrig hatt et fantastisk iskremsalg i april. Det har blitt solgt is jevnt og trutt gjennom vinteren også, takket være godværet, sier Haukaas.

Gammel traver

Selv tror de ansatte at det har blitt et lite kultfenomen å kjøpe is hos Stuen. Faste kunder kommer nærmest daglig, og da setter betjeningen riktig is med riktig strø på disken, uten spørsmål. Og de gjør selvfølgelig ingenting for å dempe mytologien: Særlig ivrige er de til å fortelle om sin snart 20 år gamle softismaskin, som kverner ut alle de tusenvis av literne med is uten nykker.

– Ja, den maskina har jeg også hørt om, sier Haukaas hos Hennig Olsen.

– Softismaskiner er litt som båtmotorer. Om man bare klapper og stryker nok på dem, så vil de vare og vare. Men vi har en mer moderne variant stående standby til dem om krisen skulle inntreffe.