Riksadvokaten har tatt ut tiltale mot to menn, en ålesunder og en mann i 30-årene fra Litauen.

Etter det smp.no kjenner til skal de to mennene ha hatt befatning med betydelige mengder narkotika, blant annet 4,75 kilo amfetamin og 6,5 kilo hasj.

De er også tiltalt for salg av 7.500 ecstacy-tabletter, 2.000 rivotril-tabletter og 3.000 tabletter med Rohypnol.

Noe av stoffet er beslaglagt, resten av kvantumet kan knyttes til mennene basert på avhør og etterforskning, mener politiet.

Stoffet var ment omsatt på Sunnmøre. Gateverdien på stoffene som er omtalt i tiltalen er 7-8 millioner kroner.

I tillegg er det gjort beslag i 479.399 kroner, som politiet mener er utbytte av narkotikasalg.

Varetekt

Politiet avslørte nettverket i 2014, og den ene mannen har sittet i varetekt siden sommeren 2014.

Konstituert Statsadvokat Inger Myklebust Ferstad bekrefter at politiet har etterforsket ferdig en større narkotikasak på Sunnmøre.

- Det er tatt ut tiltale mot to menn, hvor påtalemyndigheten mener de to kan knyttes til de nevnte mengdene med narkotika, sier Inger Myklebust Ferstad til smp.no.

De to mennene er tiltalt for befatning med "et meget betydelig kvantum", noe som har en strafferamme på fengsel i inntil 15 år.

- Minstestraffen for denne lovhjemmelen er ubetinget fengsel i tre år, sier statsadvokaten.

Narkotikamiljø

Ifølge politiet ble de to mennene avslørt etter etterforskning i narkotikamiljøet i Ålesund. Politiet vet ikke hvor narkotikaen kom fra.

- De er ikke tiltalt for innførsel, men vi vet at stoffet var ment for Sunnmøre, sier Myklebust Ferstad.

Politiet har sikret elektroniske spor, og en telefon som tilhørte det ene kjøpsleddet er beslaglagt. Den ene av mennene er også tiltalt for trusler.

Nekter skyld

Advokat Paal Berg Helland representerer den ene tiltalte.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han mener det er belastende å ha sittet over ett år i varetekt i en sak han ikke erkjenner befatning med, sier Berg Helland til smp.no.

Rettssaken mot de to mennene er berammet til 11.januar 2016 og det er satt av fem dager til hovedforhandlingen.

Flere saker

Politiet i Ålesund jobber for tiden med flere større narkotikasaker, blant annet er etterforskningen avsluttet i en sak der det ble funnet om lag ett kilo narkotika i terrenget ved Steinvågbrua i Ålesund.

- Av hensyn til disse sakene kan vi ikke gå i detaljer, men politiet i Ålesund gjør en god jobb og det kommer flere tiltaler, sier politijurist Julie Ulstein til smp.no