– Dette vil gå fra vondt til verre i løpet av høsten, og vi ser dessverre få lyspunkter i 2016. Maritime virksomheter utgjør en av våre største næringer, så dette vil slå rett inn i norsk økonomi, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen.

Tror det blir verre

– Det er tøffe tider for mange maritime bedrifter, spesielt innen offshore. Ni av 10 offshore service-rederier mener at markedet er forverret, og over halvparten forventer at situasjonen vil forverres ytterligere utover høsten, og i første halvår 2016, påpeker Henriksen.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Konjunkturundersøkelsen til Rederiforbundet viser at viser at opplagstallene vil nærme 100 fartøyer ved slutten av året.

30 rederier vil nedbemanne

Den svake markedsutviklingen og flere fartøy i opplag slår også direkte inn på bemanningssituasjonen til selskapene.

Konjunkturundersøkelsen viser at 30 rederier planlegger permitteringer og oppsigelser av sjøfolk og landansatte.  Det er vanskelig å si noe sikkert om hvor mange sjøfolk dette vil ramme.

4000-5000 sjøfolk kan rammes

Folk i bransjen operer med anslag på at i snitt går det med mellom 40 og 50 årsverk for å bemanne et fartøy.

En kan dermed snakke om et sted mellom 4000 og 5000 seilende mannskap som står i fare for å enten miste jobben eller bli permittert. I tillegg kommer eventuelle nedbemanninger blant dem som er ansatt ved rederikontorene på land.