Skoleklasser får ikke samles til aktivitet, ei heller gå på skøyteisen. Mest berørt blir likevel grunneierne, hvis forslaget blir vedtatt.

– Vi føler dette vil ødelegge verdien av vår eiendom, og trivselen for folk som bor her. Det innskrenker muligheten til å råde over egen eiendom og eget liv, sier Bente Kristin Rekdal som sammen med 75 grunneiere har levert inn en felles protest.

Fritidsforbud

Innen 100 meter fra vannkanten av Brusdalsvatnet kommer en rekke nye forbud. En får ikke ro kajakk eller anna båt, ikke fiske med levende agn. Idrettsarrangement og stevner av enhver art blir forbudt på vannet og i nedbørsfeltet.

Å campe blir forbudt. Det blir båndtvang for hund hele året, også innenfor bommen på Vasstranda. Riding blir forbudt. Jaktområdet på Vasstranda blir innskrenket, fordi det ikke blir lov å felle vilt nærmere enn 100 meter fra vannkanten og elver som renner ned i vannet.

Eiendom

For grunneierne blir all nybygging forbudt, og alle byggetiltak i strandsonen blir forbudt. Det blir forbudt med badestamp, jacuzzi, eller føre opp uthus eller grillbu i 100-meterssonen rundt drikkevannet.

De får ikke gjødsle hagen, bygge ny veg, eller utvide parkeringsplassen. Husdyr og beiting blir ikke tillatt, og det blir ikke lov å ha flere dyr på den enkelte eiendom enn det som var registrert hos Mattilsynet 1.1.2015. Utleie av hytter til midlertidig bolig blir forbudt.

Paradoks

– Det er paradoksalt at kommunen på den ene siden synes å akseptere den kontinuerlige forurensningen gjennomgangstrafikken på E39/E136 representerer og katastroferisikoen på samme veg, samtidig som det foreslås betydelige inngrep hos den enkelte grunneier, som knapt har effekt i forhold til den forurensningen som trafikken representerer, påpeker grunneierne i protestbrevet.

Sivilingeniør Marie Fauskrud er prosjektleder for verning av drikkevannskilden.

– Bakgrunnen for tiltakene er at vi vil beskytte drikkevannet, både mot kjente og ukjente påvirkningskilder. Dette fordi det knapt er mulig å finne en like god drikkevannskilde som Brusdalsvatnet, forklarer hun.

Hun presiserer at begrensningene for husdyr ikke vil gjelde kjæledyr, uten at det blir så mange at det i seg selv utgjør et problem. De som bor rundt vannet skal kunne skaffe seg hund, men ikke ha så mange at de må sette opp en hundegård.

Padleforbud

– Det foreslås innskrenking av fritidsaktiviteter, som å ro kajakk på Brusdalsvatnet. Hvilken skade kan det gjøre?

– Mange vassdrag har forbud mot aktiviteter på vannet for å hindre smitte, og for å unngå bading, nettopp fordi det er bedre for vannkilden, sier Fauskrud.

–Idrettsarrangement og stevner på vannet og i nedbørsfeltet blir forbudt. Kan da barn, for eksempel ei skoleklasse, samles for å gå på skøyter?

– Om en far tar med seg sin datter på skøyter, er det greit, for det er ikke et idrettsarrangement, men blir det hele skoleklasser blir det et arrangement. Men er det is på Brusdalsvatnet, så er det is på andre vann også.

– Grunneierne finner det paradoksalt at kommunen fokuserer på tiltak de mener har minimal virkning for drikkevannet, og tilsynelatende aksepterer det som utgjør en risiko, -innfartsvegen i Brusdalen?

– Vårt hovedfokus er vegen og separate avløpsutslipp. Det er der vi jobber mest og har vår prioritet. Men hensynssonene vi legger opp til nå, vil trolig gjøre det lettere å fokusere på at Brusdalsvatnet er et drikkevann. Alt i alt ønsker vi å bevare drikkevannet med den kvaliteten det har i dag, sier Fauskrud.

Barn hadde mye moro på stålisen på Brusdalsvatnet vinteren 2013. Foto: Johan Berentz