Einar Helland Berger og Marte Guldal Bramness, sentralstyremedlemmer i Natur og Ungdom, tok mandag tog til Åndalsnes og buss vidare til Nordvestlandet for å demonstrere sammen med lokallaget.

– Ja til svele, kaffe og hvil - nei til atter mer bil, var slagordet til demonstrasjonen.

Og nettopp dette er hva Natur og Ungdom ønsker. At man skal stanse utbyggingen av nye fjordkryssingsprosjekter, og heller satse på elektriske og miljøvennlige ferger.

Les også: Gir ikke opp Romsdalsaksen

Les også: Sjokktall for Hafast

Klimagasser

– Klimaendringene er her allerede. Vi er nødt til å få til et grønt skifte, sier Guldal Bramness.

Hun får støtte av Helland Berger:

– Det er naivt å tro at hele bilparken vil fornyes til nullutslippsbiler i løpet av kort tid.

For å begrense utslippene fra transportnæringen vil de to ha godstransporten over på kjøl og tog.

God stemning

Før turen for Natur og Ungdom gikk videre til fergekryssingen mellom Vestnes og Molde, var det demonstrasjon på Harald Torviks plass i Ålesund. Der var det utdeling av sveler, med påfølgende passiar med forbipasserende.

– De har mange gode poenger. Vi bør ikke planlegge for 40-50 år med mer biltrafikk. Dessuten er elbiler noe tull, sier Antonsen og viser til de miljømessige kostnadene ved å produsere bilbatterier.

Les kronikken: Kvifor, gå sykle og reise kollektivt?

Les også: 72.000 flere reisede i år

Komplekst

Men avveiningene er ikke alltid enkle. På spørsmål om lokalsamfunn som er avhengige av næringsliv og fastlandsforbindelser for å overleve blir lokallagsleder Jim André Gjerde litt ettertenksom.

– Det er utfordringer, men miljøvennlige løsninger vil tjene alle på lang sikt. Samtidig må lokalbefolkningen få være med på beslutningene, svarer han.

«Ja til svele, kaffe og hvil - nei til atter mer bil» var parolen aksjonistene stilte seg bak. Fra vesntre: Sondre Stette, Eirik Lyngved, Christopher Viken, Einar Helland Berger, Marte Guldal Bramness, Judith Aarseth Tunstad og Jim André Gjerde. Foto: Solveig Årvik
Christoper Viken (t.v.) og Jim André Gjerde var blant dem som demonstrerte i regi av Natur og Ungdom på nordvestlandet mandag. Foto: Solveig Årvik