Eva Westvik i NRK Sogn og Fjordane står bak den knakende gode serien «Klart eg kan!». Nå har de 16 nye episoder klar på NRK Super.

I løpet av ti små minutter får vi oppleve hvordan modige barn strekker seg og mestrer ulike utfordringer. Som regel handler det om helt prosaiske ting, som å overnatte i snøhule for første gang eller få til noe nytt i idretten sin.

Programmet ferdig

Livstruende sjukdom stiller i en annen divisjon. Både NRK og Rakels foreldre måtte derfor gå noen runder hver for seg først. Nå er programmet ferdig. Der følger vi tapre Rakel på sjukehuset. Vi får høre om «knappen» i brystet der de kobler på slanger for å ta blodprøver og gi medisiner, vi får følge henne gjennom den nifse CT-maskina og se alt hun må gjennom av kontroller ellers.

Cellegiftkurer

– Da jeg var på sjukehus, klarte jeg ikke tegne, forteller Rakel. Januar 2014 konstaterte legene nyrekreft med spredning til lunger og lever. Kreften var langt framskreden. Femåringen ble satt på cellegiftkurer i tre måneder. Det ble mange flyturer til St. Olavs før hun kunne opereres i april 2014. Deretter 3–4 uker på intensiven, med mye av tida i koma.

Strålebehandling

– Hun ble veldig sjuk. Vi var redde for henne, forteller Hanne Kirsti Torvnes Rosnes nøkternt. Så venta strålebehandling hver dag i nærmere fire uker, og ny runde med cellegiftkurer helt fram til desember 2014.«Rakel skal på kontroll for å finne ut om klumpene i magen er vekke. Alle håper at Rakel skal bli frisk», sier forteller-jenta i programmet.

Klumpen borte

Denne første kontrollen viste at klumpene var borte. Og nå har Rakel fått igjen håret. I programmet får vi se henne hoppe av fryd i barnekoret sitt.

– At det har gått så bra er mirakuløst. Rakels tilfelle ligger på sida av det serien vanligvis tar opp. Men det handler jo om mestring dette også. Vi har lyst å vise barn hvordan det kan være på sjukehuset og at de kan mestre undersøkelser og alvorlig sjukdom. På sjukehuset er det også stort fokus på å gi barna positive opplevelser, blant anna på førskolen. Rakel har stort sett trivdes og følt seg trygg på sjukehuset, sier Hanne Kirsti og Bernt Torvnes Rosnes.

Tøffe Rakel

– Hvor fikk dere overskuddet fra? Andre vil ha problem nok med å takle selve sjukdommen?

– Det er ei heftig historie, og Rakel er utrolig tøff. Ingen tvil i at det har vært veldig utfordrende, sier Hanne Kirsti. I dag er de glade for at de aksepterte filminga. Det er et flott dokument Rakel skal ha med seg videre. Hanne Kirsti er forholdsvis nyutdanna lege. Men gjennom sjukdommen har hun konsentrert seg om å være mor.

Familie og Gud

– Det handler om å gjøre Rakel så trygg som mulig. Fokuset har vært på henne, sier hun.

– Vi har ikke noe anna alternativ enn å mobilisere når sånt som dette skjer, sier Bernt. Å balansere alt opp mot minstejenta Ester Johanne på tre år har vært både viktig og utfordrende.

– Vi er svært takknemlige for all hjelp fra familiene våre. Midt i all elendigheten hjelper det også å ha en Gud å gå til. Vi er begge troende, sier Hanne Kirsti.

Dreven i prøvetaking

Familien er aktive i Agape-kirka i nabolaget. Også dette miljøet har stilt opp med masse praktisk hjelp. I tillegg er barnekreftforeningen en sentral og solid støtte. Der har Bernt nå valgt å engasjere seg i styret. I dag er Rakel og Bernt tilbake på St. Olavs for en ny tremånderskontroll.

– Jeg skal stå sånn helt av meg sjøl på røntgenfotograferinga denne gangen, forklarer Rakel. Hun har blitt dreven i prøvetaking og måling. Faren mener filminga ble noe artig og naturlig for Rakel, som vi altså får se 27. oktober.

<strong>Sjuk:</strong> – Jeg var så dårlig at jeg ikke fikk til å tegne, forteller Rakel Helene.
Etter et langt og vondt år med alvorlig sjukdom har Rakel Helene kviknet til igjen. Men hun har mer lyst i barnehagen enn til St. Olavs på kontroll. Enda så gøy det er å fly. Foto: Bjørn Halvorsen