Nylig satte noen opp  to dukker ved vegen på FV656 ved Valle. Dukkene er iført svart kjeledress med refleks og refleksvest.

Hensikten er naturlig nok å få bilister til å holde fartsgrensen, som er 50 km/t på stedet.

Fungerende politistasjonssjef i Ålesund Norleif Jønland sier til smp.no at han har ikke sansen for fenomenet.

- Det er ikke slik en skal drive trafikksikkerhetsarbeid. Å sette opp slike dukker kan skape farlige trafikksituasjoner, da en ikke vet hvordan trafikanter reagerer, sier Jønland.

Politistasjonssjefen mener slike dukker kan fort virke mot sin hensikt.

- Spesielt hvis bilfører mister oppmerksomheten fra trafikkbildet.

- Politioppgave

Seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk sier politiet har faglig kunnskap når de plasserer seg for kontroller.

- Det er nøye gjennomtenkt hvor de står når de kontrollerer. Politiet er ikke ute for å skremme folk. De plasserer seg anonymt og tar inn bilister for kontroll på åpne plasser hvor det er trygt å stoppe. Når lokale helter setter ut slike dukker vet en ikke hvordan skremte bilister reagerer, sier Bård Morten Johansen til smp.no.

Johansen sier de har hørt om lignende dukker flere steder i landet.

- Vi har ingen forskning som viser effekten av det. Det kan kanskje virke på kort sikt, men igjen så vil jeg minne om at dette er en politi-oppgave.

Tips politiet

Politistasjonssjef Norleif Jønland ber heller folk kontakte politiet om de mener det er mange fartsoverskridelser i et område.

- Både vi og Utrykningspolitiet har ofte kontroller i dette aktuelle området, men vi er glade for innspill fra publikum.

Han oppfordrer vedkommende som har satt opp dukkene om å fjerne dem.

- Det er ikke greit å gjøre slikt.

Frustrert over høy fart

Stian Ellila er en av naboene til den trafikkerte strekningen mellom Valle og Magerholm.

- Vi er en gruppe naboer som sattte opp disse dukkene etter flere nestenulykker på vegen. Små barn krysser vegen og tungraffikk dundrer gjennom nabolaget i høy fart. Det har vært mange farlige situasjoner, og flere bilister respekterer ikke fartsgrensa, sier Stian Ellila til smp.no.

Han sier de satte opp dukkene for flere uker siden og reaksjonene har utelukkende vært positive.

- Hele bygda støtter oss. Vi har bedt politi, vegvesen og kommune om hjelp flere ganger uten resultat. Vi er frustrerte, sier Ellila.

- Har dere merket noen effekt av dukkene?

- Ja, de har helt tydelig hatt en effekt. Jeg har selv stått et stykke unna og sett hvordan bilister senker farta og holder fartsgrensa, sier han.

Hva mener du? Er det riktig å skremme bilister til å holde lavere fart?

Diskutér i feltet under

Her er en av "politidukkene" på Valle. Foto: Nils Harald Ånstad