Det er brannsjef Geir Thorsen som slår alarm, og han gjør det på bakgrunn av at rådmannen foreslår at brannvesenet bare skal få to millioner kroner å investere for i 2016.

Trenger nitten

De reelle investeringsbehovene er på over nitten millioner kroner neste år, og minimumsbehovet er på 7,5 millioner, skriver brannsjefen i sakspapirene til styret i Ålesund brannvesen som skal møtes på mandag.

Thorsen ønsker at styret skal be bystyret om å finne mer penger til investeringer enn det rådmannen foreslår.

Geir Thorsen ønsker ikke å kommentere saken til smp.no før styret har behandlet den på mandag.

Kan bli lagt ned

I sakspapirene skriver imidlertid brannsjefen at øvingsanlegget i Gangstøvika må rustes opp for å kunne gi de ansatte og kursdeltakerne forsvarlig HMS. Uten slik godkjenning vil det meste av kursaktiviteten bli lagt ned, og da forsvinner også sårt tiltrengte inntekter.

Gammel bil

Bilparken trenger utskiftninger. Tungredningsbilen vil neste år være 26 år, og uten ny bil vil sannsynligvis denne tjenesten bli lagt ned.

De bygningsmessige forholdene på hovedbrannstasjonen på Volsdalsberga har vært svært dårlige i mange år, og foreløpig er ny brannstasjon bare en arkitektmodell. I år har det blitt gjort en del tiltak i form av påbygg og noen forbedringer for å imøtekomme krav fra Arbeidstilsynet. Men behovet for penger til vedlikehold av brannstasjonen er stort, og det er fortsatt områder på stasjonen som ikke er asbestsanert.

Kan slutte å virke

Ventilasjonsanlegget på 35 år kan når som helst slutte å fungere, og ellers trenger stasjonen både nye vinduer, tak og fasadekledning.

Minimumskrav

Til styret sitt skriver Geir Thorsen at brannvesenet i alle år har hatt en nøktern og edruelig økonomistyring der de har lagt seg på minimumskravene som forskriftene krever. Risiko- og sårbarhetsanalysen for Ålesund brannvesen viser at de på flere områder burde ha ligget over minimumskravene, men dette har kommunen så langt ikke funnet nødvendige midler til å gjennomføre.

Han minner også om at brannvesenet har jobbet hardt for å skaffe inntekter slik at kommunale overføringer har blitt begrenset til et minimum.

Når det nå legges opp til det brannsjefen mener er dramatiske kutt, vil det få store konsekvenser både for brannvesenet og for innbyggerne.

Uten godkjenning

«Uten nødvendige minimumskrav til både drift og investeringer til brannveenet, vil ikke Ålesund kommune lenger klare å ha en godkjent brannordning», skriver brannsjefen i saksutredningen til  styret.