Mangeårig journalist, nå student - og filmskaper - Roger Oldeide, er storfornøyd om dagen. Nylig fikk han beskjed om at filmen han er i ferd med å avslutte om fenomenet Vassendgutane, blir vist på TV 2.

Se traileren til filmen over saken

Oldeide har vært tett på festcountrybandet siden april i fjor, og dokumentarfilmen er en del av mastergraden «Journalistikk og dokumentar» som 37-åringen nå avslutter ved Høgskulen i Volda.

Mer å lese under bildet

Dokumentarfilm – Interessant, opplysende og morsom, er karakteristikken filmskaper Roger Oldeide selv gir filmen om Vassendgutane. Ålesunderen har vært journalist i mange år, men har nå lagd dokumentarfilm som del av en mastergrad ved Høgskolen i Volda.

– Ambisjonene for filmen økte etter hvert som den begynte å ta form. Også fagfolk på høyskolen mente filmen var god nok for tv. Så da sendte jeg den til et par tv-kanaler, og TV 2 var kjapt ute med å melde sin interesse, forteller han til smp.no.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Planen er at filmen kommer på en tv-skjerm nær deg i løpet av vinteren.

Slakt og salgssuksess

Oldeide er ålesunder, men halvt ørsting, noe som kanskje var medvirkende til motivet for å lage dokumentaren om bandet fra Åmdalen. Men det er ingen «blodfan» som har laget en hyllest til Vassendgutane, understreker han.

Mer å lese: Vassendgutane løfta nesten halltaketSlår knallhardt tilbake mot meldarslaktTulletittel kom på trykk i lokalavisa

Vassendgutane er et band som konsekvent har blitt slaktes av anmeldere, mens publikum fortsetter å trykke dem til sitt bryst.

– Denne «mismatchen» synes jeg var veldig interessant. Vassendgutane er et fenomen med eventyrlig suksess i lille Norge, likevel har de aldri fått anerkjennelse fra den etablerte musikkpressen, tvert i mot virker det som at det har gått sport i å slakte dem, sier Oldeide.

Anmelderne kommer til orde

Filmskaper Roger Oldeide har vært journalist i mange år, og flere ganger tidligere intervjuet Vassendgutane. Foto: Privat

I filmen kommer derfor også anmelderne til orde. Både Asbjørn Slettemark fra NRK, pensjonerte Einar Engelstad og Stein Østbø i VG er noen av dem som medvirker i dokumentarfilmen.

– Man kan jo spekulere i om nordmenn har feil musikksmak, men anmelderne får her komme til orde og utdype hva som ligger bak terningkastene, og hvorfor de tror Vassendgutane treffer så bredt i Norge, sier filmskaperen.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Bortsett fra litt teknisk assistanse fra skolen, og en medstudent som hjalp til med et intervju, har Oldeide gjort alt med filmen selv.

– Mye humor

Filmplakaten Den 45 minutter lange dokumentaren «Sytalause spelemenn» vises på TV 2 i vinter. Layout: Rolf Oldeide

Underveis har det vært mye moro:

– Vassendgutane er sytalause folk med humor. De klarte hele tiden å være seg selv og de er ikke selvhøytidlige. Det blir god TV av slikt, sier Oldeide som håper på en god karakter på masteroppgaven.

– For meg har det vært viktig at man ikke trenger ha et forhold til Vassendgutane sin musikk for å ha glede av å se filmen. Jeg vil kalle det en kulturpolitisk underholdningsdokumentar, avslutter han.