– Jeg husker jeg møtte AaFK-keeper Adin Brown. Da fikk jeg keeperhanskene hans. Det var ganske stort.

Nå har Nyland allerede oppnådd mer enn hva Brown gjorde i løpet av sin karriere.

Smp.no møtte landslagskeeperen i vinter. Her forteller han om oppveksten i Volda:

– Jeg har mange gode minner herfra. Vi spilte fotball her hver dag etter at vi hadde gjort leksene. Så var vi her helt til vi ble hentet.

Nyland vokste opp med en svært ivrig treningsgruppe, der blant annet nåværende Vålerenga-spiller Sivert Heltne Nilsen også var med.

– Det var en spesiell gjeng med stor treningsiver. Jeg tror ikke jeg hadde blitt like god om det ikke var for dem. Man må spille mye fotball for å bli god, og da er det viktig å ha noen å spille med.

Idrettsgal

Alpint, håndball, langrenn og golf mistet alle en stor atlet da Nyland valgte fotballen som 17-åring. Da startet et fotballeventyr som kan kulminere i fotball-EM i Frankrike.

Som 15-åring debuterte Nyland for Voldas A-lag - både som keeper og spiss.

– Jeg var også med på min første landslagssamling mens jeg spilte for Volda, så det er klart at mye av grunnlaget ble lagt her.

Nyland dro dernest videre til Hødd. Dermed gjorde familien Nyland en sterk innsats i nedbetalingen av Eiksundsambandet mellom Volda og Ulsteinvik.

– Familien min har betydd veldig mye for både meg og broren min. De har gjort det de kunne for at vi skal ha det bra og lykkes. De har lagt ned mange timer på oss. Det er jeg veldig takknemlig for.

Startet tidlig

Konkurranseinstinktet startet tidlig. Barndomskompisen og nåværende Volda-kaptein Rasmus Aarflot kunne sykle uten støttehjul, i motsetning til Nyland.

Det likte ikke dagens landslagskeeper, som allerede da ville være best.

- Da krevde Ørjan å få fjernet støttehjulene. Det ble mye knall og fall først, men det tok ikke lang tid før Ørjan kunne sykle like bra som Rasmus, forteller pappa Jostein Nyland.

Som treåring startet Nyland idrettskarrieren sin, men ikke på gressmatta. Det var som alpinist og langrennsløper at vinnerskallen fra Volda først presenterte sitt talent.

Allsidig

I Sunnmørsstafetten i langrenn i 2002 viste Nyland sitt mot da han rykket rett ifra konkurrentene, men sprakk, slik at ankermann Sivert Heltne Nilsen, som i dag spiller i Vålerenga, måtte spurte om 4. plassen.

Men Nyland ga seg ikke. I alpinløypa utfordret han dagens toppalpinist Sebastian Foss Solevåg i fartsdisiplinene og var også på rekruttlandslaget som 13-åring.

I golf vant han Volda-mesterskapet, mens han som håndballkeeper omtrent var like talentfull som på fotballbanen.

Til nytte

– Jeg tror jeg har dratt nytte av alle idrettene jeg har syslet med. Allsidighet kan være smart til en viss alder, fordi man får utviklet ulike ferdigheter. Blant annet har refleksene mine blitt bedre som håndballkeeper, mens balansen har blitt mer solid gjennom alpinsporten, mener Nyland.

Men der multitalentet var opptatt av å vinne for sine respektive lag og på så mange idrettsarenaer som mulig, var idrettene opptatt av å vinne Nyland.

– Det var en drakamp mellom spesielt fotball- og håndballagene til Ørjan. Alle vil ha han med til enhver tid, forteller pappa Jostein.

Begge deler

Som 16-åring skulle Nyland både på regionssamling i håndball i Trondheim samtidig som Voldas juniorlag skulle spille om opprykk til 1. divisjon. Da fikk Nyland denne beskjeden:

– Hvis du ikke spiller, er det din skyld at vi taper.

Ørjans mor, Iris, sørget selv for å bestille flybillett til sønnen og hente ham på Vigra. Dermed gikk Nyland rett fra parketten i Trondheim til kunstgresset i Volda.

Hødd

Året etter ble fotballen rendyrket da overgangen til Hødd ble en realitet, mye på grunn av det gode samarbeidet med keepertrener Ronny Osnes.

Der ble Nyland også etter hvert gjenforent med Lars Arne Nilsen, som ofte brukte allsidige Nyland som targetspiss på guttenivå i Volda.

– Han kunne blitt bra som spiss også. Han var helt rå i duellspillet, forteller Nilsen.

Men Nyland ble keeper. Det tok likevel tid før han utkonkurrerte Vebjørn Skeide i Hødd-buret.

– Det var frustrerende, men jeg lærte mye av å sitte på benken, forteller Nyland.

Helten

Noen år senere ble han den store helten da Hødd sensasjonelt vant cupfinalen i 2012. Året etter gikk han til Molde, men havnet på benken igjen til fordel for landslagskeeper Espen Bugge Pettersen.

Nok en gang kjempet Nyland seg til keeperplassen – både i Molde, på U21-landslaget og senere på A-landslaget. Nå kjemper han om keeperplassen i tyske Ingolstadt og et fotball-EM med Norge i Frankrike.

Følg den avgjørende kvalifiseringskampen mot Italia i kveld kl. 20.45

Ørjan Håskjold Nyland i aksjon under cupfinale. Foto: SCANPIX