ROMA (SMP.NO) Norge fikk drømmestarten med en scoring før pause, og Ørjan Nyland leverte fantomspill i målet. Men en grusom tabbe av nykommer Aleesami sendte Italia tilbake i kampen igjen, og vips var den direkte EM-plassen bare en drøm.

Italia fløt videre etter 1-1 og fikk også 2-1 og seier mot dødsslitne nordmenn, mens Kroatia tok tre poeng på Malta. Og da må vi konsetrere oss om to avgjørende playoff-kamper i november. Rett før cupfinalen.

Taper aldri

Italia har knapt tapt en kamp i Roma siden Vest-romerrikets fall i år 476 etter Kristus, og de tapte ikke tirsdag heller. De stolte romere kan heve fanen videre.

Det var i perioder Ørjan Nyland mot Graziano Pelle utpå der. Den italienske spissen, som spiller i Southampton, plaget livet av Forren og Hovland – han var rett og slett god. Men enda bedre var Ørjan Nyland, som var totalt iskald og rolig i heksegryta på stadion. Det var som han var på trening på Volda stadion – no big deal!

Det ærverdige OL-stadionet var bygget til sommer-OL i 1960, og er enormt. Tribunene virker å være flere hundre meter unna banen, og de røde norske spillerne virket som små prikker utpå der fra tribuneplass før kampstart. De asurblå italienerne virket større og sterkere, på en måte.

Nervetest

Og 1. omgang ble en nervetest. Italia trykket på fra start, og kunne ha scoret før minuttet var spilt. Norge slurvet med ballen, mistet den, men så – ut av intet – scoret vi. Alexander Tettey fikk sitt livs treff på en returball etter frispark, og da m¨åtte selv verdens beste keeper Buffon sprelle forgjeves. 0-1!

Men det var kun spilt 22 minutter, vi visste at den neste drøye timen ville bli ulidelig spennende. Og de siste ti minutta av 1. omgang var ren powerplay fra Italias side, de headet og skjøt mens våre gutter aldri fikk tak i ballen. Nyland var høyt og lavt! Særlig Norges nye venstreback Haitam Aleesami slet veldigmed å demme opp. Rundingsbøye er vel en korrekt betegnelse? Og marerittet hans skulle altså fullendes etter pause.

Men merkverdig nok scoret ikke Italia før hvilen, og slitne nordmenn kunne gå til pause med EM-billetten fortsatt i lomma. Men hvor lenge var den billetten der?

Hevd på ballen

2. omgang startet som den første, med Italia som omtrent hadde tatt hevd på ballen. Pausepraten til Høgmo så ikke ut til å ha hjulpet, og vår enslige spiss Alex Søderlund var knapt nær ballen. Det virket kun som et spørsmål før Italia scoret.

Men om Italia skulle score, så hadde vi fortsatt et håp om at Malta skulle hjelpe oss. Et maltesisk poeng hjemme mot Kroatia til ære for Malta-Margit hadde vi vel fortjent? Da hadde EM-plassen vært klar for Norge. Men Kroatia scoret i 1. omgang, Malta hadde glemt Margit.

Den tyske dommer Felix Brych ble tidenes mest upopulære tysker i Italia utover i kampen, og det sier ikke lite. Han dømte glimrende, og helt upartisk. Det er ikke italienerne vant med på eget gress.

Brøleren

Men hverken dommeren eller Nyland kunne hjelpe oss da Haitam Aleesami  prøvde å bryste ballen tilbake til Nyland fra femmeteren. Florenzi stakk tåa fram, og dermed 1-1. Og et dødsslitent norsk lag så EM-billetten forsvinne med denne megaflausen.

Resten av kampen ble Hawaii. Uavgjort var ingen av lagene fornøyd med, minst av alt Norge, for Kroatia ledet fortsatt 1-0 på Malta. Og gikk foran oss på innbyrdes oppgjør på tabellen. Vi prøvde et par bytter, men ingenting hjalp. Og etter 82 minutter «gikk lyset» for alvor for Norge. Graziano Pelle lyktes endelig på en volley, og dermed 2-1. Norge måtte ha to mål, men hadde ingen krefter igjen.

Nå må gutta restituere seg til play-off i midten av november, der vi kan møte enten Sverige, Danmark, Bosnia eller Ukraina. Trekningen er søndag, og Danmark er kanskje den «enkleste» å møte? Men tøft blir det uansett.

Og denne kvelden i Roma ble altså en nesten-kveld. Vi var så nær, vi var i EM i en hel time, men så raknet det. Mot en bedre motstander. Slik er livet.