I løpet av få minutter tok den fredelige seilturen til Torkjell Hagen en dramatisk vending da båten hans brått tok fyr ute på Storfjorden mandag.

Den båtvante 47-åringen fra Sykkylven forteller at brannen startet bak i båten, men utviklet seg så fort at han ikke klarte å berge fartøyet.

Les også: Her synker seilbåten

Ved 15-tida i ettermiddag gikk båten til bunns på dypt vann i sunnmørsfjorden.

Fluktveg var første tanke

– Det første jeg tenkte på, var å skaffe meg en fluktveg. Derfor gikk jeg fram i baugen på båten, der jeg pleier å ha en gummibåt liggende. Jeg gjorde klart til å hive den på sjøen, før jeg forsøkte å slukke flammene, forteller han.

Utstyrt med båtens ene av tre brannslukkingsapparater, tok han seg bakover i båten.

Mer å lese under bildet

Overtent Båteieren anslår at det gikk snaue ti minutter fra han oppdaget brannen, til båten var overtent. Bildet er tatt av en passasjer om bord i ferja Kvernes som kom ti lfor å hjelpe. Foto: Smp.no-tips 95 400 400

– Jeg forsøkte å komme meg inn til det området hvor det brant mest, men da var det allerede så mye røyk og flammer, at jeg måtte trekke meg tilbake, sier han.

– Unik og velholdt båt

Med svidde hårtuster og øyebryn gikk han på baugen igjen, og kastet gummibåten på sjøen. Men han ville nødig gi opp kampen for å berge 33-fot lange Cenit-båten som han har seilt gjennom tolv år.

– Det var en unik og velholdt båt, selv om det er en eldre modell.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Derfor bestemte han seg for å gjøre et siste fortvilt forsøk på å få bukt med brannen. Med to slukkeapparat denne gangen sprøytet han pulver ned i salongen, men forstod egentlig at kampen var tapt.

Mer å lese under bildet

Gikk ned Også brønnbåten Havørn kom for å hjelpe havaristen, men seilbåten gikk ned på dypt vann ved 15-tida. Foto: Robert Kvam

– Båten var allerede overtent, og det det var tydelig etter ganske kort tid at dette kom til å gå galt. Masta datt ganske fort, og var rødglødende de nederste meterne, forteller han.

Fikk hjelp av fisker

Torkjell anslår at det tok snaue ti minutter fra han oppdaget brannen, til båten var fullstendig overtent.

– Da hoppet jeg om bord i gummibåten, og fikk sendt ut nødmelding via VHF-en og fortalt at jeg var alene om bord og i god behold, sier han.

Han fikk hjelp av en fisker som tilfeldigvis var på stedet, til å komme seg vekk fra det brennende skroget. Torkjell sier han er takknemlig for hjelpa han fikk.

Fiskeren: – Det var store flammer, og jeg frykta det verste

Vil ut på sjøen igjen

Vel inne på land, ble han møtt av ambulansefolk og politi for å få behandling og forklare det som hadde skjedd. Båteieren pustet inn røyk under dramatikken, men etter en kort legesjekk, kunne han likevel reise hjem.

Få timer etter den dramatiske opplevelsen på sjøen, er han fortsatt preget - men 47-åringen er klar på at han skal på sjøen igjen så fort som mulig:

– Ja, jeg må ut i båt fortest mulig og ta opp igjen det normale sjølivet, slår han fast.