Det mener brannsjef Geir Thorsen i Ålesund som også er virksomhetsleder for fylkets 110-sentral. Avdelingsleder på 110-sentralen, Kjetil  Vikås og tillitsvalgte Anja Lereng Reiten deler sjefens bekymring. De er rett og slett redde for at politikerne nå er i ferd med å rote det skikkelig til.

Forsvinner ut av fylket

- Det er allerede bestemt at 110-sentralen og politiets nødsentral 112 skal samlokaliseres, og det skal skje der politimesteren holder til, sier Geir Thorsen. I Kristiansund finnes det i dag ikke nødvendig kompetanse for å bemanne en 110-sentral, og det er heller ikke gjort over natta å etablere et sterkt fagmiljø slik vi har fått til i  Ålesund over mange år. Direktoratet for samfunnssikkerhet har sagt rett ut at de ønsker at 110-sentralen i Møre og Romsdal flyttes til Trondheim. Det kommer helt sikkert til å skje dersom politimesteren havner i Kristiansund.

Også AMK

Men Thorsen tror ikke det stopper der.

- AMK-sentralen blir etter mitt syn også satt i spill, og kan i likhet med 110-sentralen bli flyttet ut av fylket og til Trondheim.

- Noen vil hevde at dette er krisemaksimering?

- I politireformen er samlokalisering nevnt som en av de største gevinstene for nødmeldetjenestene. Blir denne tjenesten splittet opp i Møre og Romsdal, er gevinsten plutselig borte.  Og da kan Politidirektoratet  på nytt argumentere med at det er god samfunnsøkonomi  å la Møre og Romsdal komme inn under et politidistrikt i Midt-Norge. Så mens politikerne snakker om disse statlige arbeidsplassene i Kristiansund, er det egentlig samfunnssikkerheten til innbyggerne i fylket det handler om, sier Thorsen.

Snikinnføring

Thorsen mener at politireformen samtidig har blitt en snikinnføring av en ny 110-reform.

– Vi ser tydelig konturene av hvilke konsekvenser dette får for Møre og Romsdal, sier han.

Kjetil  Vikås  understreker at 110-sentralen i Ålesund over flere år har bygd opp et sterkt faglig miljø som også har bevist at de takler store og alvorlige hendelser.

– Og disse hendelsene har vi håndtert i et tett og godt samarbeid med de andre nødetatene, innskyter Geir Thorsen. Slik ønsker vi at det fortsatt skal være, og vi er veldig positive til at 110 og 112 på sikt skal flytte sammen her i Ålesund.

Overrasket

På 110-sentralen er de tilsatte også glade for at politikerne greide å beholde Møre og Romsdal som eget politidistrikt.

– Derfor er vi så overrasket over at enkelte av de samme politikerne nå kjemper en kamp for Kristiansund som bare vil virke ødeleggende på den samlede nødmeldetjenesten, sier Anja Nereng Reiten og Kjetil Vikås.

Torsdag kveld er det et stort folkemøte i Kristiansund om plassering av hovedsete for politimesteren og konsekvensene for sokkelberedskapen. «Har politikerne abdisert», spør arrangørene, og har blant annet  invitert fylkesordfører Jon Aasen som har gått inn for Kristiansund. Brannsjefen i Ålesund står ikke på gjestelista, men han har nylig sendt et brev til alle 110-kommunene der han ber om at de også må se på konsekvensene for samfunnssikkerheten når  de skal gi høringssvar både om politireformen og 110-sentralen.

– Jeg er rett og slett bekymret for at politikerne ikke tar inn over seg konsekvensene hvis politimesteren havner i Kristiansund. Jeg skjønner godt at de gjerne vil ha statlige arbeidsplasser til fylket, men dette er ikke den rette saken å bruke til å skaffe slike arbeidsplasser eller til å lege sårene etter sjukehusstriden, mener Geir Thorsen.

Anja Lereng Reiten er sekretær i Ålesund Brannkorpsforening og tillitsvalgt for foreningens medlemmer som jobber på 110-sentralen.

– Vi er naturligvis også bekymret, og ikke så lite forundret over at enkelte politikere ikke ser konsekvensene, sier Lereng Reiten.

– Har noen politikere vært i kontakt med dere som jobber på sentralen om denne saken?

– Ikke så langt.

Men fredag vil både hun og andre i Ålesund brannvesen få mulighet til å legge fram sine synspunkter for  Jenny Klinge. Brannsjefen har invitert  Senterpartiets justispolitiske talskvinne til Ålesund for å diskutere flere saker, men 110-sentralen vil selvsagt også stå på agendaen.

Anja Lereng Reiten er tillitsvalgt for de ansatte på 110-sentralen i Ålesund. Foto: June R. Johansen