I Ålesund pågår Moa-konferansen. Her diskuterer fredag formiddag rundt 50 kommunal- og næringslivstopper hva som bør gjøres med by- og regionsutvikling. Også Sunnmørspostens redaktør, Hanna Relling Berg, er med i arbeidsgruppene.

Midtpunkt i Møre og Romsdal

Vet dere hvor hovedtyngden av folk i Møre og Romsdal bor? Hvor det geografiske midtpunktet er? spurte Eidsvik fra podiet.

Fra salen kom det et svar: Det geografiske midtpunktet ligger omtrent i Solnørdalen.

– Ja, det ligger ikke langt fra Digerneset i Skodje kommune. Mange vil tro det ligger i Molde, men det gjør det altså ikke, sa Eidsvik.

Rådmannen i Ålesund sa videre at plasseringen av politimesteren ikke bare handler om arbeidsplasser. Det handler også om beredskap.

– Det handler om en kamp for å beholde 110. Og det er slik at 110 og 112 skal samlokaliseres. Blir 112 flyttet, blir 110-sentralen flyttet, fortsatte Eidsvik.

Kan ryke til Trondheim

Hun mente videre at det på sikt kan skje omplasseringer og nye samlokaliseringer av nødetatene.

– På sikt kan også 113 stå på spill. Det kan bli aktuelt å flytte den til Trondheim og ikke Kristiansund, sier Eidsvik.

Det er bygget opp en ny AMK-sentral i Ålesund som tilfredsstiller alle tekniske krav til en ny sentral. Dersom det skal samlokaliseres er Eidsvik skeptisk.

– Jeg tviler på at man vil starte et så stort byggeprosjekt på nytt i vårt fylke, da blir det i så fall lagt til Trondheim hvor man har fasilitietene, utdyper Eidsvik.

Enkelt forklart handler dette om at en AMK-sentral trolig ikke vil bli lagt til en by uten et fullverdig sjukehus.

Mobilisering

Rådmannen i Ålesund manet til mobilisering, ikke bare på kommunenivå. Også næringsliv og andre samarbeidspartnere bør engasjere seg, påpekte hun.

Det har i flere sammenhenger blitt diskutert hvor god/dårlig man er på Sunnmøre når det gjelder lobbyvirksomhet.

For øvrig orienterte prosjektleder Ole Kristian Birkeland i Statens vegvesen om de nye bypakke-planene. Her har bypakken altså gått fra å koste 4,5 milliarder kroner til 2,6 milliarder. Hovedpunktene i pakken er fire felts veg fra Moa til Høgskolen, ny kollektivterminal og ny bro over brosundet. Brosundtunnelen og fire felts veg fra Høgskolen til sentrum er foreløpig satt på vent.

En rekke topper fra politikk og næringsliv er på plass i Ålesund. Tidligere fredag var det foredrag fra blant annet Jan Petter Eide (konsulent), Gunn Berit Gjerde (politiker), plan- og analysesjef Ole Helge Haugen, Erik Berg og arkitekt og forfatter Peter Butenschøn.

Rundt klokka 12.15 skal gruppene presentere sitt arbeid.