Torsdag er det første bystyremøtet etter at Ålesund fikk nytt styre i samarbeidspartiene Ap, SV, Miljøpartiet De Grønne og KrF. Den største saka her blir uten tvil bypakken. I rådmannens reviderte forslag til bypakke, som ble offentliggjort sist torsdag, er blant annet ti bomsnitt redusert til to. De skal ligge ved Hellebroa og ved Lerstad/Åse. Dette har særlig engasjert innbyggere i ytre bydel, som mener at de blir isolert og må betale en stor del av regningen til bypakken uten å få noe igjen.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

I dette, som rådmannen kaller fase 1 av bypakken, er også Brosundtunnelen og fire felts vei fra Nørvasundet og inn til sentrum tatt vekk.

Konsekvenser

I går ettermiddag og kveld hadde gruppelederne for de fire samarbeidspartiene møter sammen, samt at de hadde møter med sine respektive partigrupper.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Greier ikke bystyret å bli enige, kan det ifølge rådmann Astrid Eidsvik få store negative konsekvenser.

(mer å lese under bildet)

SV-diskusjon Her er SVs gruppeleder Anders Lindbeck i diskusjon med partifelle Rune Kleiven Foto: Nikolas B. Farstad.

Beholde penger

Mandag kveld ga hun samarbeidspartiene en realitetsorientering på hvilke tidsfrister de må forholde seg til i forhold til Nasjonal Transportplan (NTP). Hun forklarte at fylkestinget allerede i desember skal vedta en høringsuttalelse i forbindelse med revidering av NTP. Hvis Ålesund skal kunne være med å påvirke denne prosessen, må det foreligge et revidert bypakkevedtak, mener Eidsvik.

– Det er viktig at de pengene som allerede ligger i NTP, til blant annet Lerstadvegen, ikke forsvinner til andre prosjekter dersom vi ikke vedtar vår bypakke, sier rådmannen.

(mer å lese under bildet)

Samarbeidspartiene Ap, SV, MDG og Krf har møter bak lukkede dører i kveld. Diskusjonstemaet er bypakken. Foto: Nikolas B. Farstad.

– Er det en reell fare for det?

– Om vi ikke vedtar en bypakke i tråd med signalene fra statsråden, er vi engstelig for at Lerstadvegpengene kan forsvinne. Det er mange som ønsker sine tiltak inn i NTP. Faller vi ut av kommende plan, kommer vi ikke i gang med Lerstadvgen før tidligst ut på 2020-tallet, sier Eidsvik.

Sent mandag kveld informerte Krfs Tore Johan Øvstebø, samt Høyres Øystein Tvedt om at det ligger an til at det blir et bystyrevedtak om bypakke torsdag.

– Et flertall av partiene, Høyre inkludert, har blitt enige om at dette skal vi greie å lande, sa Øvstebø.