En ung mann i 20-årene døde i januar i år etter at han oppsøkte legevakta i Ålesund og fastlege til sammen tre ganger. Pasienten ble til slutt lagt inn ved Ålesund sjukehus etter at pårørende ringte 113.

Pasienten døde av hjerteinfarkt etter å ha hatt smerter bak brystbeinet i to-tre uker. Smertene forverret seg når han anstrengte seg, men også etter inntak av mat. Mannen var i tillegg plaget av brystsvie.

Les også: – Overså funn i forkant av dødsfall

Intens smerte

Først oppsøkte mannen fastlegen sin og smertene ble oppfattet som et mulig tegn på sure oppstøt. Pasienten fikk et legemiddel for dette.

Mannen tok kontakt på nytt. Da følte han seg dårlig, og hyperventilerte. Helsesekretæren ba han ta kontakt med legevakta, fordi fastlegen var i møte. På legevakta ble det tatt EKG, og av journalnotatene kommer det fram at pasienten klaget over intens smerte midt i bryst med prikking i begge armene, samt i hals- og hjerteregion - men mest i venstre arm.

– EKG viser ikke tegn til akutt hjerteinfarkt. Tilstanden passer bedre for sure oppstøt, står det videre.

Økende smerter

Samme kveld tok pasienten på nytt kontakt med Ålesund legevakt fordi han hadde økende smerter. Han fikk råd om å kontakte apoteket for smertelindrende medisin. Apoteket ringte legevakta og en sjukepleier oppfordret mannen til å komme straks.

Ifølge en uttalelse fra fagsjef Karsten Vingen var dette en erfaren sjukepleier som oppfattet situasjonen slik at pasienten hadde symptom som kunne tilsi alvorlig hjertesjukdom.

Mulig betennelse

På legevakta ble tilstanden oppfattet som en mulig betennelse i matrøret. Pasienten fikk råd om å fortsette med allerede anbefalt behandling, og å kontakte fastlege for tilvising til gastroskopi (undersøkelse av spiserøret). Det ble ikke tatt ny EKG.

Etter at mannen kom hjem fra legevakta var han plaget med smerter og hadde vansker med å sove. Han kastet senere opp og på morgenen ble det tatt kontakt med fastlegen. Pasienten opplyste at han fremdeles hadde sterke smerter i brystet, og han kaldsvettet og kastet opp. Det ble bedt om tilvisning til grastroskopi og råd om smertelindring.

Døde av hjerteinfarkt

Etter samtalen med legesenteret ble mannen funnet livløs i senga, og AMK-sentralen ble ringt. Ifølge journalen fra Ålesund sjukehus ble det forsøkt gjenoppliving i 40 minutter, men pasienten ble bekreftet død.

Statens helsetilsyn mener at to leger brøt kravet til forsvarlig behandling og gir en formell advarsel til begge. Helsetilsynet legger til grunn at pasienten hadde sterke smerter sentralt i brystet med utstråling til hals og venstre arm. Smertene hadde vart i flere dager og økt på. Smertene forverret seg ved fysisk anstrengelse, og etter inntak av mat. Pasienten hadde brystsvie.

Betydelig for høyt blodtrykk

– Det ble målt et betydelig for høyt blodtrykk og tatt EKG, som viste forandringer som kunne være i samsvar med nedsatt blodforsyning til hjertemuskulaturen. Utover dette ble det ikke utført klinisk undersøkelse av pasienten, noe vi vurderer som mangelfullt, skriver Helsetilsynet.

I tillegg til hjerteinfarkt hadde mannen betennelse i tolvfingertarmen. Helsetilsynet forstår at to tilstander har vanskeliggjort diagnostikken. Pasienten var ung og hadde lav risiko for hjertesjukdom, men symptomene som kom fram tilsa at akutt kronarsyndrom kunne være aktuelt.

Symptomene kunne også tyde på spiserørsbetennelse, men funn på EKG og for høyt blodtrykk burde vekket mistanke.

Helsetilsynet forventer også at legevaktsleger har god kunnskap om utredning av brystsmerter, ettersom slike smerter er utbredt blant folk og tegn på alvorlig eller livstruende sjukdom.

Mistenkte spiserørsbetennelse

Den ene legen forklarer at pasienten mente legemiddelet hjalp litt mot smertene, men ikke tilstrekkelig. EKG viste etter hans vurdering ikke tegn til akutt hjerteinfarkt. På grunn av flere faktorer ble det vurdert at det mest sannsynlig dreide seg om betennelse i matrøret. Dosen på legemiddelen ble derfor økt for å få effekt, og pasienten fikk beskjed om å ta kontakt ved forverring.

Legen er svært lei seg for det tragiske utfallet, og har brukt mye tid på saken. Det var en klar oppfatning av spiserørsbetennelse og prikkingen ble oppfattet som et ukarakteristisk symptom som ikke ga mistanke om hjerteårsak ut fra sjukehistorie og allmenntilstand. EKG var tatt rutinemessig og ikke bestilt av denne legen. Hovedfokuset var å utelukke ST-heving som tegn på hjerteinfarkt.

Legen hadde kontaktet hjertespesialist om funnene hadde blitt sett.

Stolte på tidligere vurderinger

Den andre legen som får advarsel fikk pasienten senere samme dag. EKG som var tatt var ikke tilgjengelig. Legen vurderte at sjukehistorien klart pekte mot spiserørsbetennelse. Legen anbefalte mannen å fortsette med medisinen, men også å ta kontakt med fastlege for tilvising til gastroskopi.

I etterkant av dødsfallet har legen fått tilgang til EKG-utskriften. Legen ville ha tatt kontakt med medisinsk avdeling på Ålesund sjukehus for vurdering, dersom EKG-utskriften var tilgjengelig under konsultasjonen. Vedkommende stolte imidlertid på vurderingen forrige lege hadde gjort, i det som ble beskrevet som normalt i journalen. Det var ingen grunn til å tvile på konklusjonen og det var ingen spesielle symptomer hos pasienten som rettet mistanken mot hjertesjukdom.

Legen uttrykker sterk medfølelse til familien.