En anonym tipser har sendt Fylkeslegen i Møre og Romsdal en oversikt som viser at til sammen 20.000 laboratoriesvar mangler signering. Det kan bety at prøvene ikke er sjekket, men det kan også bety at prøvene er sjekket uten at noen har signert resultatet. Uansett er ikke prosedyrene fulgt.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook!

Ifølge den anonyme tipseren finnes det 7.500 usignerte prøvesvar på kirurgisk avdeling ved Ålesund sjukehus i perioden 29.06 - 06.10 2015.

- Til sammen er det snakk om cirka 20.000 usignerte laboratoriesvar bare på denne avdelingen. Jeg har sendt varsel om dette, men det ser ut til at ingenting skjer, skriver tipseren i et brev til Fylkeslegen.

Smp.no har bedt om, og fått innsyn i brevet.

Ifølge tipseren skal det være tilsvarende unnlatenhet for patologisvar.

- Jeg er ganske sikker på at det i disse 20.000 svarene må ligge noen "bomber". Eller er disse 20.000 svarene egentlig unødvendige og derfor ikke kvittert og tatt ansvar for, spør vedkommende i brevet.

Vil sjekke

Fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal bekrefter over for smp.no at de har mottatt et anonymt tips i saken.

- Vi har diskutert saken og oppretter tilsynssak. Dette er Ålesund sjukehus varslet om. Vi har ikke holdepunkt for at noe galt har skjedd, men ut i fra tipset gjelder det et stort antall prøver, så vi må sjekke saken.

Fylkeslegen understreker at de foreløpig ikke vet hvilken type prøver det gjelder.

- Men slik vi har fått presentert saken så kan det være snakk om brudd på sikkerhetsrutiner som skal sikre pasientene forsvarlig behandling, sier Bjelke.

- Uforsvarlig

I en tilsvarende sak ga Helsetilsynet kraftig reprimande over for et annet helseforetak.

- Det er etter vår vurdering klart uforsvarlig at prøvesvar blir liggende usignert, og kanskje usett, over så lang tid, skriver Helsetilsynet i uttalelsen og viser til helsepersonelloven paragraf 4.

Varsler endring

Administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal henviser til kvalitetsjef Vidar Hagerup for uttalelser i saken.

- Vi er enig med tipseren om at prøvesvar skal signeres, også elektronisk. Her legger vi oss flat, sier Vidar Hagerup til smp.no.

Han sier helseforetakene har en gjennomgående utfordring i at det ligger mange elektronisk usignerte prøvesvar.

- Det er viktig å understreke at dette ikke betyr at prøvesvarene ikke er ekspedert videre slik de skal. Når det skrives epikriser går lege gjennom alle prøvesvar og konkluderer. Der ligger rutinene inne. Men mange opplever det elektroniske systemet som tungvint og vi har derfor bedt om revisjon av dette som skal komme i 2016. Etter møter med klinikklederne har vi tro på at det nye systemet skal gjøre det lettere å gjennomføre rutinene elektronisk, sier kvalitetssjefen.

- Kan du garantere at alle de 20.000 prøvesvarene er sjekket?

- Jeg kan ikke gi garantier, men vi har sjekket gjeldende avdeling og det er ikke meldt om avvik, verken manglende prøvesvar eller skader som følge av dette, sier Hagerup.

Han understreker at det er gitt opplæring på det gjeldende elektroniske systemet.

- Men med et slikt antall usignerte prøvesvar på den elektroniske siden, så har vi en vei å gå.

Christian Bjelke hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.
Vidar Hagerup er kvalitetssjef i Helse Møre og Romsdal. Foto: Helse Møre og Romsdal