Smp.no følger møtet i formannskapet der Ålesund-politikerne skal ta stilling til drift av akuttmottak fra klokka 13

Jon Ketil Gjørtz har hatt noen tøffe dager som styreleder i Ålesund Storhall, etter at planene om et mulig akuttmottakk i Sparebanken Møre Arena (storhallen) i Ålesund ble offentliggjort.

Og styrelederen  fikk gjennomgå i Bjarne Haagensens oppsigelsesbrev til styret, der Haagensen ga beskjed om at han trakk seg som styremedlem. Haagensen er sterk motstander av at idretten må ut av hallen helt til august neste år, og han stilte også spørsmål ved om hallen ville bli fristilt til idrettslige formål etter august 2016. Haagensen ser for seg et mulig akuttmottak i hallen i årevis, når det først blir opprettet.

– Haagensen føler seg overkjørt av deg som styreleder i denne saken?

Lovlig vedtak

– Men jeg vil presisere at styret føler seg trygge på at vi har fattet et lovlig vedtak, når vi nå inviterer kommunen til dialog med administrasjonen i storhallen om muligheten for å opprette et midlertidig akuttmottak i hallen. Fram til medio august 2016.

– Kan du garantere at akuttmottaket vil bli avviklet i august neste år?

– Det føler jeg meg helt sikker på, ja. Vi har snakket med UDI og også flere andre aktører i denne saken, og det er ikke mulig å forlenge leieavtalen ut over august neste år. Så Haagensen og alle de andre som er bekymret bør være sikre på at denne utleieperioden kun varer til august 2016, det har vi fått flere forsikringer for, sier styrelederen.

– Hva med Haagensens påstand om at styret ikke burde ha behandlet denne saken, men overlatt det til generalforsamlingen i aksjeselskapet?

– Som sagt er vi trygge på at styret kan behandle en slik sak. Men ellers står det jo fritt til enhver aksjonær å kreve en ekstraordinær generalforsamling i sakens anledning, bare de har minst 10 % av aksjonærene med seg. Vi har jo fortsatt ikke inngått forhandlinger med Ålesund kommune, så det er ikke for sent.

OK med fire i styret

Etter at både Bjarne Haagensen og Peder Ryste trakk seg fra storhall-styret i etterkant av styrevedtaket i forrige uke, har nå Gjørtz kun tre medlemmer pluss seg selv med i styret. Kan han leve greit med et slikt desimert styre?

– Det er i hvert fall innenfor vedtektene, som sier at styret kan bestå av fra tre til ti medlemmer. Jeg mener det kan gå greit å fortsette med fire personer der inntil generalforsamlingen til våren neste år, men dette er noe valgkomiteen må ta stilling til. Dersom de ønsker å fylle opp de to styreplassene som nå står tomme, sier han.

Tjener penger

– Er det kun økonomien som er drivkraften i styrets vedtak, eller tenker dere også medmenneskelig?

– Det ene utelukker ikke det andre. Jeg skal ikke nekte for at styret aldri hadde sagt ja til å åpne for et midlertidig mottak dersom vi hadde tapt penger på dette. Det gjør vi ikke, Ålesund Storhall vil tjene penger på en eventuell utleieavtale. Men saken har mange forgreninger, det er en rekke faktorer med i spillet her.

– Hallen ble finansiert delvis med statlige penger i form av tippemidler. Kan dere gå «fem på» her?

– Nei! Faktum er at det var Ålesund kommune som var byggherre da hallen ble bygget på slutten av 90-åra. Kommunen sto som søker av fylkeskommunalt tilskudd og statlige tippemidler, så om det er noen som løper en risiko her så er det Ålesund kommune. Ikke Ålesund Storhall AS, for vi er kun leietakere.

Skapt bølger

Gjørtz sier at han ikke har noen problemer med å skjønne at denne saken har skapt bølger i lokalsamfunnet.

– Jeg har full respekt for at andre har en helt annen mening enn meg i denne saken. Men vi har behandlet dette så seriøst som det overhode går an, føler jeg. Derfor satt vi til sammen i 6,5 timer i to styremøter før vi endte med et vedtak, og de forskjellige argumentene for og imot ble grundig debattert. Og i realiteten gjelder dette kun denne ene vinteren. Den organiserte idretten starter ikke opp fotballtreningen i hallen før i oktober/november, og 1. mars flytter alle ut for å trene utendørs. Og som sagt, neste høst er akuttmottaket slutt i Sparebanken Møre Arena. Det lover jeg.

Klatreklubben blir inne

Og han kan også love at klatreklubben får beholde klatreveggen denne vinteren.

– Det er en klar forutsetning fra vår side. Vi vil sette opp stengsler, som gjør at veggen blir skjermet og avstengt fra de som eventuelt flytter inn. Klatreklubben har ingen andre steder å trene i Ålesund, og derfor står de i en særstilling.

Gjørtz legger ikke skjul på at han har merket stormkulene rundt ørene.

Nesvik-utspillet

– Klart at dette også har vært en personlig belastning. Det voldsomme utspillet fra Harald Tom Nesvik i Sunnmørsposten syntes jeg var spesielt drøy kost. Den hadde jeg litt problemer med å takle. Nesvik representerer et regjeringsparti  (FrP), og det var jo landets statsminister som selv sendte ut et skriv til alle landets kommuner. Der ber hun om at kommunene selv tar ansvar for oppretting av asylmottaksplasser. Regjeringen mener det er en klar fordel at kommunene selv er driftsoperatører for slike mottak, og da klarer jeg slett ikke å følge Nesviks argumentasjon, sier Jon Ketil Gjørtz.

Som kanskje håper på en snøfattig og mild vinter. Han er selv ivrig AaFK´er, med i styret i ÅFAS, og er som alle andre AaFK´ere opptatt av at klubbens hans får gode treningsforhold fram mot neste sesong.

– Her må vi «fyre opp» varmekablene på Color Line stadion, og la dem stå på hele vinteren. Likevel må snøplogen oftere fram enn vanlig, når AaFK ikke har muligheten til å trekke innendørs denne vinteren. Og det betyr mer slitasje på kunstgresset.  Men det får man tåle, avslutter Jon Ketil Gjørtz.