– Jeg har til nå støttet at bosetting og mottak av flyktninger skulle basere seg på frivillighet fra den enkelte kommune. Når vi nå ser hva som skjer så går det ikke lenger. Vi ser at enkelte kommuner omtrent forskrever seg for å få på plass flyktningmottak, mens andre kommuner ikke gjør noe som helst, sier Aurdal.

Web-tv: Se opptak fra folkemøte i Ålesund

Standarden senkes

Onsdag er ordførere fra landets største kommuner samla til en konferanse hos KS for å diskutere flyktningkrisen.

Statsminister Erna Solberg innledet med å slå fast at vi står overfor en krisesituasjon.

Utmerker seg

Ålesund er blant byene som nå utmerker seg med å stille med et betydelig antall mottaksplasser. Bruken av Storhallen som flyktningmottak er omstridt i byen, og Erna Solberg la ikke skjul på at den tilstrømmingen vi nå ser vil kunne gi varige endringer for mange byer og lokalsamfunn.

– Måten vi tar imot asylsøkere på vil prege norske byer og lokalsamfunn i mange år fremover, sier Solberg.

Gjør som over 23.000 andre - følg smp.no på Facebook

– Må få bedre fordeling

Derfor vil nå Eva Vinje Aurdal at flere kommuner tar ansvar.

– Vi ser at flere at en rekke kommuner sitter i ro uten å gjøre noe. Slik kan vi ikke ha det lenger. Vi må få en bedre fordeling og får å få det til må enten Kommunaldepartementet, eller UDI få fullmakter til å plassere flyktningmottak rundt i alle kommuner, sier Aurdal.

System i krise

Solberg fastslår at mottakssystem er i krise.

– Det norske mottakssystemet er i krise. Hver dag kommer det 350 personer som skal bosettes. Det er et behov for å gjøre ting i et helt annet tempo enn vi er vant til, sier Solberg.

Hun sier sannheten er at vi ikke kan fortsette på samme måte framover.

– Vi må mobilisere enda flere ressurser og tenke nytt omkring kommunene for å få høgere trykk og høgere tempo. Vi må også prøve ut mange nye modeller, sier statsministeren.

Mener du Staten bør tvangsplassere flyktninger? Bruk kommentarfeltet