Han pekte på at i bunnen for arbeidet med kommunereforma ligger et stortingsvedtak med oppslutning fra alle partier, minus SV og Sp.

Vil ha regnskapet på bordet

Aprpopos ungdom, så viste Solholm også til at på Ungdommens fylkesting, var det  22 kommuner som ikke visste at fylkesmannen hadde bevilga 50.000 kroner.

–  Dette er eneste skjønnsmidler som jeg krever regnskap for, slik at de ikke blir brukt til asfalt, presiserte Solholm.

Han viste for øvrig til målsettinga med reforma om helheltlig og samordna samfunnsutvikling, bærekraftige og økonomisk robuste kommuner, samt styrket lokaldemokrati.

Fersk undersøkelse: Sunnmøringer mer skeptiske til kommunereforma

– Vi får flere politikere

– Vi får flere politikere, ikke færre. Reglene åpner for at bystyre og kommunestyre kan delegere bestemmelser til bydelsutvalg. Her er det muligheter! Dere må bare stille spørsmåla om hvordan løser vi dette. Dere må ta initiativet og ta styring. Jeg skal bare være pådriver i henhold til oppdraget. I og med jeg er regjeringens talsmann i fylket skal jeg passe på at det skjer, sa Solholm.

Kan ikke ta hensyn til slurv

– Hvis dere slurver med arbeidet, kan ikke jeg ta hensyn til hva dere sier, var det klare budskapet fra fylkesmannen.

Solholm pekte på at det ikke handler om å slå sammen kommuner for å bli store og sterke.

– Nei vi skal bygge en ny kommune. Gjøre det fiskere på Sunnmøre gjorde når båten ikke var tilpassa forholdene: Han fant ut at han måtte bygge dekk i båten, skaffe motor og så videre. Han tok med masse av de gode tingene i gamlebåten inn i nyebåten og bygde videre og videre og videre.

– På samme måten er hensikten å bygge en bedre kommune som gir et godt tjenestetilbud ut fra innbyggernes krav om 10-15-20 år. Det krever dialoger, grundige prosesser der en vurdere ulike alternativ.

– Stortinget har åpnet for å bruke tvang. Det betyr at en kommune ikke kan hindre utvikling i en region, sa Solholm.

– Jeg er optimist på at dere vil ha gjort jobben, resultatet er opp til dere.