Vi er passe rampete på ferde i Larsgården: Et lite knippe «småkriminelle» trosser OBS-varsler og tidenes regnskyll. For her skal det aksjoneres, altså! Ringes på dører og stikkes av! Knises i buskene!

Ordninga med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) ble lovfesta i år. Retten gjelder dem med særlig stort behov for hjelp. Fanteriet vi får være med på, skal gjøre oss oppmerksomme på hvor flott og viktig BPA faktisk er.

De færreste kommer til å bruke assistenthjelp for å tulleringe på dører. Men de KUNNE gjort det, dersom de ville. Hele poenget er friheten. Livskvaliteten. Veldig mye blir mulig for den som får innvilget brukerstyrt personlig assistanse.

Ålesund kommune er ikke så verst på dette punktet. Så ordfører Eva Vinje Aurdal trenger visst ikke skamme seg på skattebetalernes vegne. Rampegjengen ringer naturligvis på der i gården også. Knut Anders Oskarson var ulykkeligvis ikke inne. Så han kommer hjem til kampanje-lapp på døra i stedet.

– Jeg kjenner til ordninga og saken deres, forsikrer ordfører Eva Vinje Aurdal i tøfler ute på tunet. Etter hun har «avslørt» fantene, blir det trivelig håndhilsing og munter småprat.

Stuntet i Ålesund er regissert av Prima Assistanse, en av aktørene på feltet.

– Ordninga gir brukerne større mulighet til leve slik de vil. Det er kanskje ikke så kjekt å ha med foreldrene sine i bursdagsselskap eller på en date, sier Aina Hatletvedt i Primas  ålesundsavdeling.

– Det kan bli mulig å studere, være i arbeid. Kort sagt gjøre mer avdet brukerne kan og mestrer. Få utnytte ressursene sine. Reise mer. Det er dette vi har lyst å løfte fram i dag, legger Hatletvedt til.

Som med det meste anna, gjøres det vurderinger. Men alle som får innvilga 32 vedtakstimer eller mer, har rett på BPA etter loven nå. Også hvis du er under 67 år eller har større behov for assistanse.

– Utfordringen er at kommunene praktiserer ordningen svært forskjellig, og mange får ikke ta del i den friheten assistansen er ment å gi, sier Ola Schrøder Røyset, BPA-rådgiver i Prima Assistanse sentralt.

– Vi ønsker å gjøre noe med denne forskjellsbehandlingen, og kommer blant annet til å gjøre overraskende besøk hos utvalgte politikere. Det er de som styrer dette landet, og det bør nå ringe en bjelle hos dem. Ikke bare på døren, sier Røyset.

I hovedstaden ringer en tilsvarende «rampegjeng» på hos Geir Lippestad. Det gjøres lignende stunt landet over.

– Vi visker ut forskjellen mellom funksjonshemmet og funksjonsfrisk denne kvelden. Det er litt spennende og kanskje ørlite småskummelt å gjøre litt uskyldige pøbelstreker. Spesielt for dem som aldri har hatt muligheten, sier Ola Schrøder Røyset.

I dag er det om lag 3 000 personer som har BPA-ordning. Ifølge beregninger er det ca. 14.500 personer som har rett til tjenesten.