Hanken er tilbake som representant for Senterpartiet i Ålesund bystyre, og kaster seg nå inn i kampen for Brosundtunnelen sammen med Venstre, Høyre, Ålesundlista og Frp.

Kjepphester

– Vi har satt kjepphestene på stallen. Håpet er at flertallskoalisjonen gjør det samme, sier Hans Kjetil Knutsen i Ålesundlista.

Førstkommende torsdag skal politikerne bestemme seg for hvilket alternativ de skal gå for i valg av bypakke. Ap, KrF, MDG og SV har blitt enige om et alternativ med ny bru over Brosundet og en tunnel under sundet i neste fase. Mindretallet vil ikke ha bru, men sørge for at øst-vest-trafikken går under jorda i tunnel. Pengene tar de fra brua som ikke blir bygd og det de kaller en unødvendig motorveg fra Lerstadtoppen til høgskolen.

Flest ja til tunnel

Og det viser seg at mange er enige i mindretallets syn. De aller fleste høringsinstanser har sagt ja til tunnel, og Sindre Nakken i Ap innrømmer at det gjør inntrykk at så mange ønsker en slik løsning.

– Men det er ikke så lett å bli forstått når vi sier at Brosundtunnelen skal planlegges, men at hele bypakken står på spill dersom vi insisterer på å bygge den nå, sier Sindre Nakken.

Felles løsning

Den faren ser ikke mindretallet, og de presiserer at både finansiering og gjennomføring kan diskuteres slik at man kommer fram til ei felles løsning.

– Vi håper flertallet er villige til å gå en ny runde før de kommer til bystyret, sier representantene for mindretallet.

Alle er kritiske til å la trafikken gå over jorda gjennom sentrum.

– Hva slags miljøpolitikk er det, spør Kirsti Dale. I dag har Ålesund fem miljøpartier, og det er oss. Skriv det, sier Venstres gruppeleder.

Løse trafikkproblemer

– Vi er i utgangspunktet ikke for noen av bypakkealternativene, men ser at det er viktig å komme fram til noe som kan løse trafikkproblemene i Ålesund, sier Frps Geir Stenseth.

Frp har så langt lansert egne forslag i bypakkedebatten, men Stenseth håper at mindretallet kan legge fram et felles forslag denne gangen.

En siste runde

Hans Kjetil Knutsen sier at det er reaksjonene fra byens befolkning som gjør at mindretallet prøver å gå en siste runde i kampen for Brosundtunnelen.

– Folk vi ha denne løsningen, sier han.

Disse fem håper på et bypakkevedtak der Brosundtunnelen er med. F.v. Kirsti Dale (V), Geir Stenseth (Frp), Edvard Devold (H), Hans Kjetil Knutsen (Å) og Kåre Hanken (Sp).