300 kvadratmeter påbygg til rundt 20 millioner kroner har gitt brannfolkene i Ålesund en ny hverdag. Tirsdag var det høytidelig åpning av bygget med klare grenser mellom rein og skitten sone.

Effektivt

- Før sto vi og høytrykksspylte slangene i et rom uten avtrekk. Nå vasker og tørker slangevaskemaskina 15 brannslanger i timen. Etter en brann kunne vi bruke 3-4 døgn på å vaske klærne til hele vaktlaget. Nå tar den samme operasjonen to timer i den nye vaskemaskina.

Avdelingsleder Arne Sigurd Hansen viser rundt i nybygget som også rommer sju nye hybler og verkstedavdeling. Hansen har sammen med sin kollega Vidar Bakke vært brannvesenets representanter i prosjektgruppa for tilbygget som i går ble høytidelig åpnet med snorklipping og gjester.

Reint og skittent

Opprettelsen av rein og skitten sone på hovedbrannstasjonen og på stasjonen i Spjelkavik har vært helt nødvendig for å ta vare på de ansattes helse, understreker brannsjef Geir Thorsen.

- Flere undersøkelser har vist at brannfolk har vært ekstra utsatt for visse krefttyper, og derfor var det også helt nødvendig med disse tiltakene.

Kort fortalt skal forurensa tøy og utstyr nå behandles adskilt fra de reine sonene. Tildigere har det ikke vært praktisk mulig å opprette slike soner - rett og slett fordi brannstasjonen verken hadde plass eller utstyr.

- Nå blir biler kjørt inn i en egen del av vognhallen etter utrykning og reingjort der før den kjøres inn i den ordinære vognhallen, forteller Arne Sigurd Hansen. Klær som har blitt brukt under branner, blir lagt i sekker eller plastkasser og går også direkte inn i skitten sone der de blir vasket og tørket i spesialmaskiner og plukket ut igjen på den andre siden i rein sone.

Asbest

I den nye maskinparken til vel en million kroner, har det også kommet en spesialmaskin for å reingjøre røykdykkerutstyr. Løsningene som nå finnes på Volsdalsberga, blir også brukt som eksempel andre steder der det bygges brannstasjoner.

Undervegs i byggeprosessen ble det oppdaget asbest både i vognhallen, gymsalen og i garderober. Dette måtte selvsagt vekk.

Snorklipping

Det var styreleder Knut M. Fylling i Ålesund brannvesen og styreleder for 110-sentralen, Kristin Krohn Devold som fikk æren av å klippe snora, og det vanket også gode ord både til entreprenør, arkitekt, underleverandører og til administrasjon og politikere i Ålesund kommune. Brannsjefen trakk også fram sine ansattes innsats i byggeprosessen.