– Jeg synes det er uheldig at en tar i bruk idrettshaller som asylmottak og dermed rammer barn og ungdoms treningsmuligheter. Det er ingen gunstig løsning, sier Erna Solberg til Sunnmørsposten.

Regjeringen jobber nå med regelverket som skal gjøre det enklere å etablere store flyktningmottak i egne brakkebyer.

– Vi ser at i Sverige og Nederland så har de tatt i bruk en rekke idrettshaller som asylmottak. Vi ønsker ikke den utviklingen og jobber derfor med å få på plass andre løsninger.

– Vil du fraråde Ålesund kommune å etablere akuttmottak i storhallen?

– Nei, i den rådende situasjonen vil jeg ikke det, sier Erna Solberg.

Ålesund-rådmann Astrid Eidsvik vil ikke kommentere uttalelsene fra statsministeren.

– Dersom Solberg ønsker å si noe om dette til oss, regner jeg med det skjer enten via UDI, eller som et brev til oss, sier Eidsvik.

Les også: UDI ser ikke etter nye steder å etablere akuttmottak

Ingenting signert

Kommunen jobber nå på spreng for å få på plass alle avtalene omkring bruken av hallen.

Til tross for at det kun er to uker til de første asylsøkerne skal komme, er det ennå ikke skrevet avtaler verken mellom Ålesund kommune og styret i storhallen, eller mellom kommunen og UDI.

– Vi jobber nå på spreng med å få alle avtaler på plass. Ingen avtaler er ennå undertegnet, sier Eidsvik.

– Men når du hører hva Erna Solberg sier, samtidig som at tallet på nye asylankomster går ned. Kan det bety at planene om å ta i bruk storhallen kan bli skrinlagt?

– Vi har registrert det har vært bevegelser siste tiden, men vi har ikke fått signaler om at bruken av hallen blir skrinlagt, sier Eidsvik.

Les også: UDI snur i striden om kors på asylmottak

Fastpris

Derfor må brukerne av hallen forholde seg til at de må være ute seneste 14 desember. Da skal hallen gjøres klar til å ta imot de første asylsøkerne.

Eidsvik sier at kontrakten med UDI vil basere seg på en fast leiepris fra 15. desember til midten av august. Om så UDI bestemmer seg for å plassere 500 asylsøkere der, eller et lavere tall, vil ikke påvirke inntektene.

– Det ville bli en fastpriskontrakt uavhengig av hvor mange av plassene UDI velger å bruke, påpeker Eidsvik.

Les også: Mange vil bli leder av akuttmottaket i Ålesund

Fortsatt behov

Regiondirektør Rune Vordahl i UDI sier at det per dags dato er behov for inntil 500 plasser i Ålesund.

– Per nå er det slik, men ting endrer seg raskt. Vi har ikke skrevet kontrakt med Ålesund, og har heller ikke startet forhandlinger, sier Vordahl.

– Når blir alt på plass?

– Vi jobber så fort som mulig for å få til en løsning. Alt er på plass når det er på plass.Vordahl sier at UDI hadde avblåst forhandlingene om de ikke så behovet. 30. november ble det kjent at UDI stanser etablering av nye akuttmottak for asylsøkere fordi flyktningstrømmen for øyeblikket er mindre inn til Norge. Dette vil ikke påvirke prosessen i Ålesund, siden det allerede er dialog, bekreftes det. Fortsatt kommer det 1.000 asylsøkere i uka til Norge, noe som er like mange som i hele februar og mars til sammen. Vordahl sier at UDI tar en liten pust i bakken, siden ankomsttallene er litt lavere enn tidligere, men generelt videreføres oppdraget om å etablere større akuttmottak.Vordahl ønsker ikke si noe om avtaledetaljene.

Gjør som over 24.000 andre - følg smp.no på Facebook

<strong>RÅDMANN:</strong> Astrid Eidsvik i Ålesund kommune. FOTO: JUNE R. JOHANSEN
<strong>FORTSATT AKTUELT:</strong> Regiondirektør Rune Vordahl i UDI sier det fortsatt er aktuelt med inntil 500 plasser, selv om flyktningstrømmen har avtatt noe. FOTO: STAALE WATTØ