Hva mener du er riktig? Si din mening i kommentarfeltet !

Utdanningsdirektoratet har i år endret sine anbefalinger om gudstjenester i skoletiden. Til nå har det vært vanlig at skolene lager et alternativt opplegg for elever som ikke deltar på gudstjeneste, for eksempel ved juleavslutning.

Vanligvis har det vært opp til de som ikke ønsker å delta på gudstjeneste, å melde fra om dette.

Les anbefalingene fra Utdanningsdirektoratet her (ekstern lenke)

Følger anbefalingene

Nå vil Utdanningsdirektoratet at elever i stedet aktivt må melde seg på gudstjenester for å bli med til kirken.

Skolene blir også anbefalt å rådføre seg med foreldre og elever før de blir bestemt at det skal gjennomføres skolegudstjenester.

– Norsk kulturtradisjon

Ved Blindheim og Åse barneskoler velger man imidlertid ikke å følge anbefalingene.

– Julegudstjeneste handler om å ta vare på den norske kulturtradisjonen. Så lenge vi ser at 98 prosent av elevene slutter opp om dette, så ser vi ingen grunn til å sette i gang et stort byråkratisk apparat rundt dette, sier rektor Kenneth Skårn ved Blindheim.

Tidstjuv Rektor Kenneth Skårn mener det vil være for arbeidskrevende å følge anbefalingene fra Utdanningsdirektoratet. Arkivbilde Foto: Nils Harald Ånstad

Han får støtte fra kollegaen ved Åse skole, Vigdis Rønning:

Mener det ikke er ekskluderende

Direktoratet mener skolegudstjenester ikke bør ha karakter av å være semesteravslutning, fordi dette bør være samlende for alle elever på skolen.

Ved Blindheim arrangeres gudstjenesten siste skoledag, mens det ved Åse er nest siste dag. Men rektorene ved Blindheim og Åse har ingen forståelse for at det kan virke ekskluderende for elever som velger å delta på det alternative opplegget.

(mer å lese under bildet)

Må be om fritak Rektor Vigdis Rønning ved Åse forteller at skolen - i likhet med Blindheim - har valgt å ikke følge anbefalingene fra Utdanningsdirektoratet. Det betyr at elevene aktivt må be seg fritatt fra gudstjeneste. Foto: Nils Harald Ånstad

Gjør som flere enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

– Nei, og samtidig har vi flere avslutninger ved skolen i løpet av desember - både klassevis, og ved en forestilling der alle elevene deltar, forteller Skårn.

– Meningsløst

Rektor Kenneth Skårn ved Blindheim medgir at den høge oppslutningen om skolegudstjenesten kan ha bakgrunn i at elevene aktivt må melde seg på et alternativt opplegg.

– Det er godt mulig, men det er en del av norsk kultur og tradisjon. Nå har utdanningsministeren sagt at man vil forsøke å fjerne tidstjuvene i skolen, og da synes jeg det er meningsløst at direktoratet kommer med et rundskriv som nettopp er en slik tidstjuv, svarer Skårn.

– Om det tar mye tid å følge anbefalingene, kan det være et alternativ å droppe hele skolegudstjenesten?

Ingen reaksjoner

Rektoren forteller at de ikke har fått reaksjoner fra foreldre som er motstandere av valget de har tatt, etter at det ble sendt ut brev om saken sist uke.

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen ble informert om planene til skolen på et møte i november.

– Vi fikk informasjon om at det var arbeidskrevende for skolen å følge anbefalingene. Så lenge det blir godt opplyst om at det er to likeverdige alternativ, mente et enstemmig FAU at dette var en god løsning, sier FAU-leder Marianne Bjørdal Sporsheim.

FAU-lederen påpeker samtidig at skolene i Ålesund har trange økonomiske kår, og at de derfor forstår prioriteringene.