Ti måneder gamle Sebastian G. Ødegaard døde i februar etter å ha blitt forsøkt fraktet i helikopter fra Kristiansund til Trondheim.

Barneavdelingen i Kristiansund var da etter et vedtak året før helgestengt, og pasienter skulle fraktes til Ålesund på helg.

Kritisk

Mange har i ettertid vært kritisk til om det var forsvarlig med denne ordningen for å spare penger.

Både Statens helsetilsyn og politiet etterforsker hendelsen, og fortsatt er det ikke kommet noen konklusjon rundt om gutten fikk god nok hjelp - eller om det var forsvarlig å helgestenge. Fylkesmannen vurderer om dagens midlertidige organisering er forsvarlig.

Mangler i rapport

Smp.no kjenner til at den rettsmedisinske kommisjon har bedt om en ny vurdering i saken, og det er en av årsakene til at granskningen har dratt ut i tid. Statens helsetilsyn har en norm om å fullføre saksbehandling etter seks måneder.

– Vi fikk en sakkyndig uttalelse her for en tid tilbake som skulle kvalitetssikres i den rettsmedisinske kommisjon. De mente at mandatet som den første sakkyndige hadde fått ikke var fullstendig besvart, sier politioverbetjent Stian Duaas i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

På bakgrunn av at det var mangler ved rapporten, oppnevnte retten en ny sakkyndig som har fått det samme mandatet, bekrefter Duaas.

– Er det derfor saksbehandlingen har tatt så lang tid?

– Jeg skal ikke svare for Helsetilsynet, men dette er en av grunnene til at det ikke har kommet noen avgjørelse i forhold til politietterforskningen, sier politioverbetjenten.

Duaas vil ikke inn på hvilke mangler det var i den første rapporten. Dette er heller ikke kjente opplysninger for Sunnmørsposten.

Duaas sier at politiet må vente på den nye sakkyndige uttalelsen.

– Dette er et sammensatt bilde, men denne rapporten vil være med i vurderingen av saken, ja, bekrefter Duaas.

Han sier at pårørende er orientert om utviklingen i saken. En av oppgavene til den rettsmedisinske kommisjon er nettopp kvalitetssikring av slike dokument.

Kan ikke kommentere saken

Seniorrådgiver Johan F. Kalheim i Statens sivilrettsforvaltning skriver i en e-post til smp.no at kommisjonen er kjent med at saken fremdeles er under etterforskning.

– Kommisjonen kommenterer ikke saker i en slik fase, skriver Kalheim og henviser til politiet.