Amfi Drift AS, som står ansvarlig for kjøpesenteret på Moa, er dømt til å betale Egil Kvamsås Gullsmedverksted AS 1.058.000 kroner i erstatning, ifølge en dom fra Sunnmøre tingrett.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook!

Natt til 15.august 2014 ble det gjennomført et innbrudd hos gullsmeden på Moa Amfi. Tjuveriet ble utført ved at gjerningsmennene brøt opp inngangsdørene til kjøesenteret. De justerer på et overvåkingskamera før de knuser ei rute i butikklokalet. Deretter bryter de opp safen og tømmer kassen og tar gull og diamanter i butikken.

Tjuvene brukte over en time på å åpne safen, ifølge rettspapirene.

Gjerningsmennene ble tatt, og seinere dømt til å betale rett i underkant av to millioner kroner i erstatning til gullsmeden.

Saktsøkte kjøpesenter

I ettertid saksøkte gullsmeden kjøpesenteret i forhold til sikkerhetssystemene ved kjøpesenteret. I stevningen krevde han erstatning på inntil to millioner kroner, mens kjøpesenteret ba om full frifinnelse og dekket saksomkostninger.

Ifølge dommen fra Sunnmøre tingrett dekket innbruddstjuvene en alarmsensor med en bit av ei brusflaske. Dette utløste en sabotasjealarm som aldri ble sjekket. I stedet ble alarmen nullstilt fordi vaktselskapet trodde det gjaldt en feilmelding.

Gullsmeden mistet hele varelageret sitt og fikk julehandelen ødelagt i 2014.

Kjøpesenteret på sin side mente gullsmeden selv burde ha sikret verdiene sine bedre. De mener at de flere ganger oppfordret han til å innstallere egen alarm i butikken.

Opptrådte uaktsomt

Sunnmøre tingrett mener Amfi Drift AS opptrådte uaktsomt ved å ikke etablere tilfredsstillende rutiner for drift av alarmanlegget.

- Det er på det rene at systemet registrerte en sabotasjemelding som følge av inbruddstjuvenes sabotasje på anlegget. Dette ble ikke fanget opp av sikkerhetsansvarlig. Amfi Drift er etter dette ansvarlig for å dekke gullsmedens tap, heter det i dommen.

Erstatningskravet ble likevel halvert som følge av gullsmedens egen manglende sikkerhet i butikken.

- Han burde ha kunne, og burde sette seg inn i aktuelle krav til sikkerhet. Kravet reduseres etter dette fra kroner 2 116 224 til kroner 1 058 000, som Amfi Drift dømmes til å betale i erstatning til gullsmeden, heter det i dommen.

Det er ikke kjent om noen av partene anker dommen.