Konfliktrådet på Sunnmøre behandler både straffbare forhold og sivile konflikter. Det er påtalemyndigheten som sender saker videre til et konfliktråd om det er ei straffesak.

Ti saker i året

– Jeg vet ikke om jeg kan si det er en økning i mobbesaker, men vi får rundt ti saker i året som handler om mobbing der nettmobbing ofte er en del av det.

– Jeg skulle ønske at det var flere saker som kom hit, fordi det i noen saker har gått for langt før de ender opp her, sier Kjartan Skotte, leder i Konfliktrådet på Sunnmøre.

– I saker som omhandler mobbing må det være et minimum av enighet om de faktiske forholdene før det blir et møte ut av det. Det er for å forhindre at det blir et nytt overgrep mot den som er offeret.

Sterkt møte mellom partene

Det er ikke snakk om mekling eller forhandlinger når en mobbesak ender opp i Konfliktrådet. Det er mer snakk om et tilrettelagt møte der partene forteller om saka fra sitt ståsted for å gi innsikt i hverandres situasjon. Er partene under 18 år har foreldre eller verge rett til å være til stede. Det vanligste er å ha med seg foreldre.

– Det blir en sterk opplevelse når mobberen og mobbeofferet sitter i samme rommet og snakker om saka. Her blir det gitt anledning til å fortelle om konsekvensene mobbingen har hatt. Det vi ser i slike saker er at når det kommer en beklagelse eller unnskyldning til offeret som sitter der, så er det av stor betydning, sier Skotte.

En vekker for foreldrene

Et møte i Konfliktrådet kan også være et sjokk for foreldrene til de som har mobbet. Det er ikke alle foreldrene som er klar over alvorlighetsgraden mobbingen har hatt, og kan oppleve det som et stort sjokk når mobberne må lese opp meldingene som er sendt til dem som er i Konfliktrådet.

– Foreldre som sitter der kan få en skikkelig vekker når de hører ting som er skrevet og gjort.

– Vi har en stor nytte av det arbeidet som skjer i Konfliktrådet. Jeg har ikke opplevd at saker om nettmobbing som har vært der fortsetter å være et problem, sier Arild Helland i forebyggende avsnitt på Ålesund politistasjon.

Det vanlig å inngå en skriftlig avtale om hva man er blitt enig om i Konfliktrådet. I straffesaker er det obligatorisk.

Flere saker om skole på smp.no