Natten mellom 22. og 23 januar er det 112 år siden Ålesund brant.

På 16. året skal dette markeres av «Det ålesundske konsulat» i Bergen. Der inviteres eksilålesundere og assosierte til et festlig lag, for å minnes brannen og byen i deres hjerte. Samtidig skal man skjenke Bergen og bybrannen i 1916 både tanker og toner. Den 15. januar i år, var det nemlig hundre år siden den store Bergensbrannen, som la store deler av sentrum i ruiner.

– Konsulatet ble stiftet i 2000, for å samle ålesundere som bor i Bergen. Hvert år siden har vi kommet sammen for å markere bybrannen, synge ålesunds- og bergenssanger og ha det gøy.

– Og så spiser vi alltid bacalao, forteller konsul Lars Barstad (60) til Sunnmørsposten. Selv Nørvøy-gutt med 40 års fartstid i Bergen.

Foredrag og fordragelighet

På samlingen på årsdagen for bybrannen er det flammende foredrag og spesielt inviterte gjester - både fra Ålesund og lokale bybrann-ildsjeler i Bergen. Blant andre forfatter Gunnar Staalesen og tidligere brannsjef i Bergen, Einar Gjessing, tilhører sistnevne kategori. De to er også med beæret med tittelen «honorær konsul» i Bergen.

Ålesunds egne «bybrannsjefer» Harald Grytten og Einar Gustafson har også i alle år pleid nære og gode forbindelser til det ålesundske konsulatet.

– Jeg deltar på dette arrangementet i Bergen hvert år, og skal også være tilstede der i år, sier Grytten. I år blir det ekstra spesielt, siden Bergen markerer sitt 100-årsjubileum for sin bybrann. Temaet for konsulatets bybrannfest i år er da også «Bergensbrannen med blikk for Ålesundsbrannen». Da blir det nok ekstra sus over den evinnelige kivingen om hvilke av de to byene som hadde den «beste» brannen.

Statuttene

Formelt har de ålesundske konsulatet i Bergen følgende formål, nedfelt i sine statutter:

1. «Å øke forståelsen for den ålesundske kultur og væremåte i Vestlandets hovedstad, samt knutte vennskapelige bånd mellom de to byene.»

2. «Å øke bevisstheten og kunnskapen omkring Ålesundsbrannen natt til 23. januar 1904, både regionalt, nasjonalt og i verden forøvrig. Ei særlig oppgave er å sikre at uttrykket «siden Ålesund brant» igjen blir ei sentral formulering i norsk tale- og skriftspråk.»

3. Å styrke de sosiale bånd mellom ålesundere bosatt i Bergenm samt gjøre eksi-tilværelsen mest mulig utholdelig. Således bør sangen Rundskue avsynges så ofte som mulig.

4. «Å holde jevnlig kontakt med kreative og kulturelle kontakter i hjembyen for på den måten å utbre generell dannelse i Bergen og Vestlandskysten for øvrig. Generalforsamlingen bør avholdes hvert år innen utgangen av januar. Styret bør ha det antall medlemmer som til enhver tid finnes formålstjenlig.»

Populært

Konsulatet er et populært treffpunkt. Første året stilte 80 på stiftelsesmøtet.

– Det er alltid veldig kjekt å møtes på denne måten. Vi pleier å være et sted mellom 60 og 120 personer på disse markeringene av bybrannen, sier Lars Barstad.

Ifølge konsulent er det plass til flere som ønsker å være med.

– Og svært gjerne ønsker vi å nå ut til eksilålesundere som ikke er så grå i håret. Vi trenger absolutt yngre krefter til å være med og spre budskapet, forteller Barstad.

Fyrstikktenning mot nord

Årets konsulatfest starter som vanlig på Hagerupstuen, der det skal synges og prates og sånt. Deretter beveger følget seg til fyrstikktenning på forsvarlig sted utendørs. Da står alle vendt mot nord (les: Ålesund).

Festen avsluttes med bacalaomiddag på Hotel Terminus.

Konsulatet har egen facebookside og sponsorer som støtter dem.

<strong>Konsul:</strong> Lars Barstad er Ålesunds egen «konsul i Bergen. Her fra en tidligere bybrannfest, som er eneste gangen i året de samles.Foto: Det ålesundske konsulat