Det er signalene fra Kommual- og moderniseringsdepartementet til hundre politikere, næringslivsfolk og andre personer med makt som møtes til Mørebenk-konferansen i Ålesund i dag.

Bra å være stor

- Kommuner som slår seg sammen vil beholde basistilskuddet i 15 år, og deretter nedtrapping over fem år. De store kommunene vil få mest tilskudd. Det er en spennende vår vi går i møte, sier statssekretær Grete Ellingsen.

Hun er invitert til konferansen for å orientere forsamlingen om framdrifta av de reformene som er på gang og noe av målet med reformen. I en uhøytidelig meningsmåling via SMS mente 44 prosent av de i forsamlingen som stemte, at Møre og Romsdal vil bestå av ca. 15 kommuner innen seks år. 44 prosent av sms-ene håpte at man om seks år ville ha mellom fem, og ti kommuner.

Stor interresse

- Det er stor interesse for konferansen. Hadde den vært åpen, ville langt flere villet være her, sier administrerende direktør Torill Ytreberg til smp.no.

Konferansen er blitt arrangert to år tidligere, og er i ferd med å feste seg som en tradisjon.

Målet med konferansen er en gjensidig dialog mellom politikerne på Mørebenken og Fylket.

Ved korsveg

- Næringslivet i Møre og Romsdal står ved en korsveg. Vi har hatt en gullalder knyttet til høy oljepris og høy aktivitet i den maritime næringen. Hva skjer videre, klarer vi å omstille oss? Kan vi utnytte kompetansen fra denne næringen på nye måter? Vi er omgitt av hav, og havrommet byr på store muligheter. Hvordan kan det legges til rette for videre vekst i denne og andre næringer? Dette er noe av det vi ønsker å diskutere på Mørebenk-konferansen, heter det i invitasjonen.

Havrommet på dagsorden

Foruten kommunereformen og samferdsel, blir havrommet satt på dagsorden.

NHO Møre og Romsdal, Ålesund Kunnskapspark og Næringsforeningen Ålesundsregionen står bak konferansen.

Alle stortingsrepresentantene fra Møre og Romsdal deltar.

Ålesunderen Hans Christian Vadseth er møteleder.