- Sju pasienter er smittet av svineinfluensa og er isolert, opplyser smittervernkoordinerende overlege Jørn-Åge Longva torsdag formiddag. Han sier smitten kommer utenfra sykehuset.

Vil hindre spredning til andre pasienter

- Grunnen til at pasientene er isolert, er for å hindre spredning innad i sykehuset, ikke fordi svineinfluensa anses som farligere enn annen influensa.

Vi har fast rutine på mange smittsomme sykdommer, deriblant influensa, om at pasienter isoleres på denne måten. Pasientene isoleres på eget rom og et eget personale tar seg av disse. Personalet må utstyres med hansker, munnbind og frakk før de går inn til pasientene.

Halve avdelingen stengt

Halve Medisin 2 er nå stengt med en dør. Den ene delen er omgjort til isolat.

- Dette gjør vi  også ved for eksempel utbrudd av Norovirus eller det som på folkemunne kalles omgangssyke, opplyser Longva.

- Hvordan fungerer det å stenge av deler av medisinsk avdeling, dette er jo avdelinger som pleier å være ganske sprengt fra før?

Sender pasienter til andre avdelinger

- Vi fordeler pasienter ut til andre avdelinger: medisinsk, kirurgisk, ortopedisk og andre.

I går var det snakk om en håndfull pasienter som måtte flyttes til andre avdelinger, i dag får vi oppdaterte tall litt ut på dagen, sier Longa på telefonen. Han er i Molde i dag.

- Ligger det korridorpasienter på medisinsk avdeling nå?

- Det var i går kveld. Jeg tror vi har fått rom til de fleste i formiddag.

Regner med flere tilfeller av svineinfluensa

- Regner man med flere tilfeller av svineinfluensa fram i tid?

- Ja, det er grunn til å forvente det. Hvert år ser man en influensatopp etter nyttår; i januar og februar. Vi ser nå en opphopning hos oss som kan være starten.

- Er tilgangen på medisin god?

- Ja. Vi bruker medisinen Tamiflu som kan forkorte forløpet.

- Blir man veldig syk av svineinfluensa?

Nei, ikke mer enn vanlig influensa: feber, hodepine, sår hals, hoste, kroppsverk og slapphet. Den sitter gjerne i en ukes tid. En bør ta det med ro til det går over.

Beskyttelse i influensavaksine

- Er det meldeplikt ved svineinfluensa?

- Nei, bare hvis det defineres som utbrudd, det vil si når to eller flere er smitta fra samme kilde.

Longva forteller at den årlige influensavaksinen gir deg antistoffer mot svineinfluensa.

- Vaksinen inneholder tre ulike stammer: to influensaviruser type A: sesonginfluensaen H3N2 og svineinfluensa H1N1. I tillegg inneholder den type B.

Beskyttelsen i befolkningen er en helt annen enn i 2009 da en fryktet en pandemi. En del yngre pasienter har ikke immunitet. Men det er ikke grunn til å frykte noen pandemi fordi immuniteten blant folk generelt er blitt bedre, sier Longva.

Ålesund sykehus trenger isolat

- Hvordan står det til med isolatkapasitetet ved sykehuset i Ålesund?

- Dessverre er det ikke flust av enerom og isolat. Tidligere har det vært snakket om å bygge en isolatenhet. En arbeidsgruppe har sett på dette i høst. Det finnes planer og skisse for flere isolat. Det er i alle fall behov for det, sier smittevernkoordinerende overlege i Helse Møre og Romsdal, Jørn-Åge Longva.