– En slik type hendelse vil resultere i mange feil i strømnettet - og det vil trolig være abonnenter som kommer til å miste strømforsyningen, sier divisjonsdirektør Peter Kirkebø, beredskapsleder i Mørenett AS.

Selskapet har ansvaret for overføring av all elektrisk kraft i 12 kommuner på Sunnmøre og i Nordfjord. Hele 63.000 strømkunder er avhengig av at de gjør jobben sin.

– Vi er godt forberedt

Sterk vind vil trolig føre til trær som knekker og blåser over kraftledningene, og andre vindskader på høgspent- og lavspentnettet.

– Men vi er godt forberedt, og har et stort apparat i beredskap. Det er bedre å rigge seg litt for mye, enn å komme i gang for seint, sier Kirkebø.

Har ryddet mye skog siden Dagmar

Ved operasjonssentralen i Ålesund var det både i går og i dag hektisk aktivitet og beredskapsmøter. Derfra har man oversikt over hele strømnettet, i lokaler som uansett selv vil være godt forsynt med strøm gjennom stormen.

Livesenter: Følg ekstremværet direkte

Ifølge Kirkebø har man etter erfaringene med Dagmar fått utført mye skogrydding langs kraftlinjene, for å minimere muligheten for strømbrudd.

Sunnmøre har gått rimelig klar av ekstremvær de siste årene, både Ivar, Hilde og Nina.

Følg med på nettet

– Men Tor vil nok treffe oss hardt. Hvis de siste meldingene slår til, så blir dette det heftigste siden Dagmar, sier Kirkebø. Sammen med fagsjef Rolf Hessen og leder for driftssentralen, Harry Stangvik, utgjør han beredskapsledelsen i Mørenett.

De oppfordrer strømkundene til å følge med på nettsidene til Mørenett, og kontakte selskapet på telefon 700 50 100 ved behov.

– Det viser å være et enormt informasjonsbehov ved slike situasjoner, og selvsagt spesielt i områder der strømmen faller ut. Vi ber folk om å ha litt tålmodighet i situasjonen. Vi kommer også til å bruke media for å nå ut med informasjon som er nødvendig, sier de.

Råd fra Mørenett

På sine hjemmesider har Mørenett følgende generelle råd, før stormen slår inn for fullt:

Ha respekt for uværet, sikre lause gjenstandar ute og ta ein sjekk på nødaggregatet for dei som har det.

Tenk igjennom kva som er viktig for deg i din kvardag - kva klarar du deg ikkje utan om straumen vert borte.

Her er nokre tips til kva som kan vere lurt å gjere før straumen skulle bli borte:

Gjere klar alternative varme- og lyskjelder, lade mobiltelefon, ha tilgang til mat og drikke, syte for ekstra batteri til radio.

Peter Kirkebø, beredskapsleder i Mørenett AS. Foto: Erlend Vikene