Lørdag ettermiddag har vinden roet seg etter nattens herjinger. Kaos og flyvende takplater er erstattet med et tynt lag snø - og dugnadsgjenger i arbeidsklær. Nå står opprydningen for tur.

Det er meldt materielle skader - men ingen alvorlige personskader på Nordvestlandet. Verst har ekstremværet gått utover ytre søre, men også rundt omkring i Ålesund bar byen preg av vinden.

Sperret veg

– Det var vindfullt, ja.

Det slår Øyvind Woldsund fast. Han bor rett ved Blindheim barnehage, der et stort tre veltet natt til lørdag.

Nå har kommunen ryddet vekk det verste, og Woldsund koster bort trebiter og ved slik at bilene kommer seg fram igjen.

– Vi laget oss en nødveg på jordet rundt, men det er greit å få ryddet vegen igjen, slik at det er skikkelig tilgang til husene, sier han.

Øyvind Woldstad rydder opp i nabolaget på Blindheim etter nattens herjinger. Her velta et stort tre over vegen. Foto: Nils-Harald Ånstad

Både han og naboer var ute i området i natt for å følge med på og begrense skadene.

– Først raste en liten bit av treet. Så, mens flere var ute og såg på, gikk hele treet. Vi har et godt naboskap, og mange som har stilt opp og ryddet, sier han.

Det ligger mange trær rundt omkring, og fremdeles sperrer trær vegen for folk. Blant annet på Fjelltun har Smp.no fått tips om et tre som sperrer inne fire husstander.

Dugnad på klubbhus

Ellingsøy idrettslag kalte inn til dugnad etter Tors herjinger ved idrettshallen. Her hadde Tor fått godt tak i fotballmål og takplater, og både foreldre og idrettskarer stilte villig opp lørdag morgen.

– Det har vært litt kastevind. Men dette fikser vi, sier Jon Eikrem i Ellingsøy IL.

Om lag 25-30 kvadrat med tak er blåst bort, men undertaket har klart seg, og dugnadsgjengen får sikret taket midlertidig mot vær og vind.

– Det er sånn noenlunde tett. På mandag kommer et lokalt snekkerfirma og ser på skadene, sier Eikrem.

–  Det er ikke så gale som sist. Da lå det strødd her. Da tok vinden tak i hele taket, med konstruksjon og alt, sier han og sikter til Dagmars herjinger.

Sunken båt

Color Line Stadion bærer preg av nattens herjinger, da store takplater ble tatt av vinden.

Men det var ikke verre enn at treningen foregikk som normalt lørdag formiddag, og på søndag blir det kamp mot Hødd.

Foto: Nils-Harald Ånstad

I båthavna har det gått verre for et par uheldige båteiere. En båt var helt sunken, en annen har vinden tatt skikkelig tak i og blåst opp på brygga.

Ellers var noen båteiere på plass for å inspisere skrammer, men de fleste båtene så det ut til å ha gått rimelig bra med.

Flere tusen strømløse

Mange mistet strømmen som følge av ekstremværet. Nasjonalt var på det verste 150.000 mennesker uten strøm. Lokalt var rundt 5.000 av Mørenetts kunder uten strøm.

Det ble en hektisk natt, forteller Peter Kirkebø i Mørenett.

– Det ble en alvorlig og skikkelig orkan. Da det sto på som verst i går var det ikke mulighet til å sende folk ut og reparere noe. Også ferje og veger var stengt, så det lite vi kunne gjøre før ut på natta. Fra lørdag morgen satte vi i gang for fullt, sier Kirkebø.

Det var også først på lørdag morgen at mannskaper kom seg ut på Sandsøy og Kvamsøy, som i natt var uten ferjeforbindelse.

I 13-tiden har de fleste fått strømmen tilbake.

– Nå er det godt under 500 som mangler strøm. Om en time eller to håper vi at de fleste får igjen strømmen, sa Kirkebø i 13.15-tiden.

Her finner du oppdatert informasjon fra Mørenett.