Lørdag ble det kjent at nødnettet var delvis ute i kommunene Ulstein, Hareid, Herøy, Sande og Ørsta - kommuner med over 30.000 innbyggere.

Øvrelid var på vakt for legevakta som dekker Ulstein og Hareid da ekstremværet «Tor» slo til fredag. Hun opplevde at noe var galt allerede på ettermiddagen fredag. Utpå kvelden ble hun orientert via AMK, om at nødnettet i hennes område delvis var ute av drift.

– Første gang

Legen måtte derfor stole på mobiltelefonen under vakta både fredag og lørdag.

– I en nødsituasjon skal vi kunne kommunisere med politi og ambulanse samtidig. Den muligheten har vi ikke via mobilnettet, noe som kan bety forsinkelser i utvekslingen av informasjon, påpeker Øvrelid.

Les også: Mangler kontakt med nødnettet

Legen forteller at det er første gang hun har opplevd svikt nødnettet, siden det ble tatt i bruk på slutten av fjoråret. Ekstremværet «Tor» ble den første virkelige testen for sambandssystemet.

– Hakkete lyd

Politioverbetjent Svein Harsjøen er fagansvarlig for samband for politiet på Sunnmøre. Han forteller at slik politiet opplevde det, så fungerte nødnettet greit mens uværet stod på som verst fredag kveld.

– Like etterpå oppdaget vi de første uklare sendingene med hakkete lyd, sier Harsjøen.

Alt om ekstremværet «Tor»

Politidistriktet vil gå nærmere gjennom hva som skjedde sammen med Motorola og Politiets fellestjeneste som har ansvaret for nettet.

– Motorola sendte ut et varsel allerede tidligere fredag om at det var enkelte problemer med strømtilførselen og at det kunne bli utfordringer, sier Harsjøen.

Kuttet strøm til basestasjoner

Årsaken til problemene var at i hovedsak trær og andre ting som kuttet strømmen til flere basestasjoner.

– Det ble iverksatt umiddelbare reparasjoner fra den første feilen ble oppdaget, forteller Harsjøen.

Basestasjonene kan likevel fungere en periode på batteridrift, men enkelte baser på Søre må ha vært helt ute.

Søndag ettermiddag var det fortsatt flere basestasjoner som var ute av drift på Vestlandet, opplyser Harsjøen.

– Hadde kontakt med patruljene

Imidlertid forklarer han at geografisk plassering og ulikt utstyr, kan ha ført til at Ulstein-legen opplevde situasjonen annerledes enn politiet.

– Politiet opplevde at vi til enhver tid hadde kontakt med våre patruljer, sier han og viser blant annet til arbeidet med å evakuere beboerne på Myklebust i Herøy.

Les også: Garasje, tak og løer tatt av vinden