– Vi har lyst til å søke oss inn i Forsvaret, sier de to andreklassingene ved Spjelkavik videregående skole. Sammen med hundrevis av andre ungdommer deltok de mandag på den store utdanningsmessa i Fagerlihallen.

Der kjempet et 40-tall utstillere om oppmerksomheten til de unge som snart skal velge videre utdanning og yrkesveg.

I tillegg til stands, ble det også holdt seminarer.

Verneplikt og tøffere arbeidsmarked

Da Forsvaret skulle fortelle om sine muligheter for utdanning og tjeneste, så var seminarrommet fylt til trengsel. Mange av de fremmøtte var jenter.

I fjor ble det innført allmenn verneplikt i Norge. Det betyr at kvinner født i 1997 eller senere også blir vernepliktige og kan bli innkalt til førstegangstjeneste.

I tillegg bidrar et mer utrygt arbeidsmarked trolig til at interessen for utdanning og tjeneste i Forsvaret er økende.

– Kan velge blant de beste

– For oss er dette gull. Vi kan nå velge blant de beste og mest motiverte guttene og jentene i Norge, sier kaptein Robin Johansen i Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS).

Årlig gjennomgår 65.000 norske ungdommer sesjon del 1, som består av et spørreskjema som besvares via internett.

Basert på svarene derfra, går 20.000 unge menn og kvinner videre til sesjon del 2. Av disse blir omlag 8.000 - 10.000 innkalt til førstegangstjeneste.

Sammen med kolleger fra Forsvarets ulike våpengrener reiser kaptein Johansen fra Trøndelag nå landet rundt for å fortelle om mulighetene Forsvaret har å by på - og hvilke krav som stilles.

Holdninger, fysikk og oppførsel

Holdninger, karakterer, lite skolefravær, god orden og oppførsel, samt plettfri vandel, er noe av det som bør være på plass. I tillegg til nødvendig god fysikk og psyke.

– Man vokser mye på et år i førstegangstjeneste. For meg betyr kameratskapet og samholdet mye for at jeg valgte en yrkesveg i Forsvaret, sier Johansen. Han har blant annet flere utenlandsopphold i Kosovo og Afghanistan bak seg.

Matias (17) vil bli fallskjermjeger

– Vi synes Forsvaret høres veldig spennende ut, og har lyst til å søke oss dit, forteller Veronica Lie og Matias Muldal fra Ålesund.

Andreklassingene fra Spjelkavika var blant de mange som deltok på seminaret og oppsøkte standen til Forsvaret i Fagerlihallen.

– Jeg tenker Hæren eller Sjøforsvaret. Jeg er interessert i å utfordre meg selv fysisk og psykisk, sier Veronica.

Matias er enda mer konkret på hva han vil bli i Forsvaret. Memlig fallskjermjeger, en tjeneste som er forbeholdt de aller tøffeste av de tøffe.

–Jeg liker heller å være i fysisk aktivitet enn å sitte inne på et klasserom. Jeg er ganske sikker på at jeg skal inn i Forsvaret. Det kan godt hende at jeg blir værende der i yrkessammenheng, sier Matias, som selv fikk snakke med en tidligere fallskjermjeger i Fagerlihallen.

Ålesund med i NTNU-stand for første gang

Universitetet i Trondheim er også med på utdanningsmessa, fra i år også med Ålesund og Gjøvik under NTNU-paraplyen.

– Det er ekstra kjekt for en sunnmøring å være med på å fronte Ålesund og NTNU som utdanningssted her i byen, sier Magnus Maråk (27) fra Geiranger. Han tar for tiden en master i europastudier (økonomi og politikk) i Trondheim.

Maråk er med i et stort team av NTNU-studenter som reiser rundt på utdanningsmessene i januar og februar.

Totalt finnes det 190 studier å velge blant i NTNU-systemet.

– Mange unge spør om medisin- og ingeniørstudiene våre, men i år er det ekstra mange som vil vite mer om lærerstudiene våre i Trondheim, sier han.

Ifølge Maråk, som selv er utdannet lærer, er det mange unge som ikke vet hva de vil studere etter videregående.

Kommer igjen år etter år

Selskapet «Ta utdanning» står bak den årlige todagers utdanningsmessen i Fagerlihallen, som også arrangeres i 11 andre norske byer ved starten av hvert år.

– Hovedsaklig er det mest elever som avslutter videregående skole som kommer hit, men også mange yngre elever kommer. Dette fordi elever ønsker å oppdatere seg, og forberede seg best mulig til de skal gjøre utdanningsvalg. Så da kommer de tilbake flere ganger, sier daglig leder Bernt Roarsen i messeselskapet.

Først når søknadsrunden til høgere utdanning er unnagjort, vil man se hvilke studier som blir mest populære i år, sier han.

Tror flere tar «tryggere» utdanningsvalg

Selv antar Roarsen at for «tryggere» utdanninger, for eksempel innen helsefag, vil gjøre et oppsving i en tid da oljesektoren sliter.

– Men det viktigste er nok å tenke på hva som passer for den enkelte, og hva han eller hun kan tenke seg å jobbe med gjennom livet, sier han.

Studenter fra NTNU på stand i Fagerlihallen. Fra venstre: Tage Karlsen (Gjøvik), Maguns Maråk (Trondheim) og Karl-Erik Schjelderup (Ålesund). Foto: Lars Inge Skrede
Søknadsfristen for videregående skoler og høgere utdanning nærmer seg. Foto: Lars Inge Skrede
Daglig leder Bernt Roarsen i selskapet som arrangerer den store utdanningsmessa som denne uken besøker Ålesund. Foto: Lars Inge Skrede