Tida har løpt fra ordningen med fri adgang for politikere til idretts- og svømmehaller, mener ordfører Eva Vinje Aurdal som foreslår at formannskapet skal avvikle ordningen som ble innført på syttitallet. Til gjengjeld kan familierabatten i svømmehallen komme tilbake.

Ble dyrere

Mange reagerte på at familiekortet på Moa svømmehall  ble fjernet fra nyttår. Samtidig ble det kjent at politikerne i formannskapet og utvalget for kultur og oppvekst får et såkalt partoutkort som gir fri adgang til kommunale idrettshaller og svømmehallen på Moa. Dette kom fram da Frps Geir Stenseth tok opp saken i formannskapet og mente at tiden for slike privilegier burde være forbi.

Etisk akseptabelt

Det er ordføreren helt enig i, og hun sier at samfunnets holdning til hva som er etisk akseptabelt har endret seg de siste årene. Tillit mellom politikere og innbyggere er helt nødvendig, og Eva Vinje Aurdal råder formannskapet til å avvikle ordningen med frikortet.

Overvåke

I sakspapirene ligger det også en orientering fra kulturkontoret som forklarer bakgrunnen for kortet. På syttitallet var formålet at kortet skulle gi sentrale politikere anledning til å få innsyn i aktivitetene på kommunale arenaer og hva som ble vist på kinoen. Gratis adgang på kino var nemlig også inkludert i kortet, og her lå det en slags forventning om at politikerne skulle overvåke hva som ble vist på de kommunale filmlerretene.

Stabsleder Idar Rotnes ved virksomhet for kultur skriver i notatet at det sikkert kan reises spørsmål om frikortenes berettigelse i dag, men at dette er en vurdering de folkevalgte selv må ta. Men Rotnes informerer også om at det jobbes med å erstatte familierabattkortet på svømmehallen som forsvant i budsjettvedtaket i bystyret i desember i fjor.

– Det arbeides aktivt for å erstatte dette tilbudet med et annet alternativ til samme målgruppe, skriver Rotnes. Virksomhet for kultur legger opp til å presentere et slikt opplegg i løpet av vinteren.

Ordfører Eva Vinje Aurdal ber formannskapet om å avvikle ordningen med frikort til idrettshaller og svømmehallen på Moa. Foto: Staale Wattø