Trude Ekker, karrierevegleder i Smart Karriere, trekker frem fire elementer som man bør ha tenkt gjennom før man velger utdanningsveg:

  • Personlighet

  • Evner

  • Verdier

  • Interesser og motivasjon

– Med verdier så mener jeg yrkesverdier. Er du opptatt av å ha en trygg jobb, ha mye tid til familie og fritid, ønsker du god lønn? sier Ekker.

For lavt karaktersnitt? Søkertall kan endre seg

Det er fylkeskommunen som har ansvar for opptak til videregående skole. Laila Tretnes Nielsen i fylkeskommunen har følgende råd til vordende søkere:

– Det første rådet er å snakke med rådgivere i skolen, foreldre, og skaffe seg en oversikt over utdanningsprogrammene.

– Et råd er å alltid sette opp det du ønsker aller mest på førstevalget – uansett om du tror du kommer inn eller ikke. Søkertallene kan endre seg fra år til år, sier hun.

Karriereforsker: – Livet er ikke rett frem

– Mange tiendeklassinger stresser veldig, og tror at det er nå de bestemmer hele resten av livet. Det gjør de absolutt ikke. Det er ingen skam å snu, sier karriereforsker Inga H. Andreassen.

– Når man er 14-16 år tror at livet er veldig rett fram, og at hvis du mister målet av syne får du problemer. Men det er ingen som lever et sånt liv. Uventede ting dukker opp hele vegen, og der kan det ligge mange spennende muligheter.

Tenk område, ikke yrke

Hva skal du bli når du blir stor?

Dette kan være et morsomt spørsmål, og gi morsomme svar, om du spør en fireåring. For en 15-åring kan det derimot være svært stressende.

Da kan det være lurt å stille spørsmålet på en annen måte.

– Man må ikke nødvendigvis tenke et bestemt yrke - men hva med område? Kan du tenke deg å hjelpe mennesker, er det et problem du ønsker å være med på å løse? sier Andreassen.

Les flere saker om skole og utdanning